Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske (CROSBI ID 632542)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture - book of abstracts / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 185-186

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana

hrvatski

Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi aromatski potencijal nekoliko autohtonih i udomaćenih bijelih kultivara vinove loze. S obzirom da se većina bijelih vina od nearomatičnih kultivara proizvodi brzom preradom, istražen je utjecaj hladne maceracije na njihov aromatski profil. Hladna maceracija se koristi zbog veće ekstrakcije aromatskih spojeva i njihovih prekursora što najčešće rezultira promjenama u senzornim svojstvima vina. Tretmani u istraživanju su bila dva načina vinifikacije grožđa, brza prerada i hladna maceracija masulja pet različitih kultivara vinove loze (Pošip, Malvazija istarska, Maraština, Kraljevina i Škrlet). Određivanje kvalitativnog i kvantitativnog udjela tvari arome u vinima provedeno je primjenom plinske kromatografije (GC). U radu se koristila metoda pripreme uzorka mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME). Sva vina u istraživanju senzorno su ocijenjena metodom 100 pozitivnih bodova. S obzirom na veliki broj ispitivanih kultivara, učinak hladne maceracije nije bio jednako izražen – značajan utjecaj utvrđen je pri povećanju terpena, spojeva primarne arome u vinima svih kultivara, a najviše u vinu Škrleta. Koncentracija fermentacijskih aroma, prvenstveno estera, pod utjecajem maceracije se značajno povećala u svim vinima, a pojedini viši alkoholi samo u vinima Škrleta i Maraštine. Senzorno su najbolje ocijenjena vina Škrleta i Pošipa, dok je najmanja razlika u senzornim svojstvima zabilježena u vinima Kraljevine i Malvazije.

aromatski spojevi ; bijeli kultivari grožđa ; hladna maceracija ; bijelo vino ; plinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Influence of vinification technology on Croatian white wines aromatic potential (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

aromatic compounds ; white grape cultivars ; cold maceration ; white wine ; gas chromatography

nije evidentirano

Podaci o prilogu

185-186.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture - book of abstracts

Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-52-8

Podaci o skupu

51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture

predavanje

15.02.2016-19.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice