Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 632537)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Mihaljević Žulj, Marin ; Andabaka, Željko ; Grabovac, Nikola
hrvatski
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.)
Na sorti Kujundžuša proveden je pokus vršikanja u jednom od tri termina (poslije cvatnje, lag faza – puni razvoj trsa i šara), te jednom od tri odabrana intenziteta (ostavljajući 8, 12 ili 16 listova po mladici). Za usporedbu je uzeta varijanta bez primjene vršikanja. Cilj istraživanja bio je je provjeriti utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na na titracijsku kiselost (TK) kao i na sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u grožđu cv. Kujundžuša.. Vrijeme provođenja zahvata vršikanja značajno je utjecalo na povećanje ukupne kiselosti grožđa Kujundžuše. Kombinacija vršikanja u periodu šare s intenzitetom na 12 odnosno 16 ostavljenih listova izdvojila se po najvišem sadržaju ukupnih kiselina. Valja izdvojiti da je najintenzivnije vršikanje utjecalo i na najniži sadržaj šećera u grožđu, i gotovo u pravilu i na najnižu kiselost.
Kujundžuša; vršikanje; titracijska kiselost; organske kiseline
nije evidentirano
engleski
Influence of timing and severity of shoot topping on acidity of cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) grapes
nije evidentirano
Kujundžuša; shoot topping; titratable acidity; organic acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
392-395.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-49-8
Podaci o skupu
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
poster
15.02.2016-19.02.2016
Opatija, Hrvatska