Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801367

Etička sastavnica druge knjige Kotruljevićeva spisa o umijeću trgovanja


Papo, Demian
Etička sastavnica druge knjige Kotruljevićeva spisa o umijeću trgovanja // Mediteranski korijeni filozofije 8 / Hanžek, Ljudevit ; Kušan, Emil ; Matijević, Mira (ur.).
Zagreb / Split: Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2014. str. 42-42 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Etička sastavnica druge knjige Kotruljevićeva spisa o umijeću trgovanja
(Ethical Component of the Second Book of Kotruljević's Writings on the Art of Trade)

Autori
Papo, Demian

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Mediteranski korijeni filozofije 8 / Hanžek, Ljudevit ; Kušan, Emil ; Matijević, Mira - Zagreb / Split : Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2014, 42-42

Skup
Mediteranski korijeni filozofije 8

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 3.-5.4.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Benedikt Kotruljević; spis o umijeću trgovanja; filozofija; etika
(Benedikt Kotruljević; writings on the art of trade; philosophy; ethics)

Sažetak
Dubrovački renesansni mislilac Benedikt Kotruljević (oko 1416–1469) dovršio je 1458. godine četiri knjige svojega spisa, koji je, prema posljednjim spoznajama, naslovio Libro del arte dela mercatura. Na etičku sastavnicu treće i četvrte knjige toga spisa još je 1994. godine upozorio Ivica Martinović, koji je treću knjigu odredio kao »prvu etiku jedne renesansne profesije uopće«, a četvrtu kao knjigu u kojoj je Kotruljević »izložio kršćansku etiku obiteljskog života.« No, o etičkoj sastavnici spisa očitovao se 2012. godine i Davor Balić u članku »Filozofi i filozofski izvori u Kotruljevićevu spisu o umijeću trgovanja«. Iz tog članka doznajemo da je Kotruljević o etičkim temama raspravljao i u prvoj te drugoj knjizi, a što, zaključuje Balić, »potvrđuje etičku orijentaciju spisa o umijeću trgovanja.« U izlaganju ću detaljno istražiti zastupljenost etičke sastavnice u drugoj knjizi Kotruljevićeva spisa, dakle u knjizi čija su četiri poglavlja posvećena »vjeri koja dolikuje trgovcu«. Naime, u toj knjizi Kotruljević je, primjerice, razlikovao pošteno i nepošteno trgovanje te pravednu i nepravednu zaradu. Trgovcu je pritom savjetovao da živi u skladu s vjerom, što je istaknuo kao uvjet koji je nužan za ostvarenje mudrosti, a onda i najvećeg dobra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Demian Papo, (349794)