Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801254

Izučavanje neurodegenerativnih bolesti na kvascu kao modelnom organizmu


Škara, Josip; Nadalin, Sergej; Buretić- Tomljanović, Alena; Blagović, Branka
Izučavanje neurodegenerativnih bolesti na kvascu kao modelnom organizmu // Medicina Fluminesis, 52 (2016), 1; 15-27 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Izučavanje neurodegenerativnih bolesti na kvascu kao modelnom organizmu
(The study of neurodegenerative diseases on yeast model)

Autori
Škara, Josip ; Nadalin, Sergej ; Buretić- Tomljanović, Alena ; Blagović, Branka

Izvornik
Medicina Fluminesis (0025-7729) 52 (2016), 1; 15-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Kvasac; membranski lipidi; membranski proteini; mitohondriji; neurodegenerativne bolesti.
(.membrane lipids; membrane proteins; mitochondria; neurodegenerative diseases; yeasts.)

Sažetak
U ovom su radu opisani mogući mehanizmi uključeni u nastanak najčešćih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Huntingtonove i Parkinsonove), s posebnim naglaskom na istraživanjima etiopatogeneze i suvremenih terapijskih mogućnosti provedenim na kvascu kao modelnom organizmu. Kombinacija jednostavnosti eksperimentalnog pristupa, visokog stupnja očuvanosti metaboličkih puteva s višim eukariotima te relativne jednostavnosti genoma, proteoma i lipidoma, čine kvasac idealnim modelnim organizmom za izučavanje homeostaze i funkcije proteina i lipida, između ostalog i u neurodegenerativnim bolestima. Kvasac predstavlja puno jednostavniji no ipak biološki kompletan sustav na kojem se mogu provoditi temeljna istraživanja različitih utjecaja – kako genetskih tako i okolišnih – na brži, jeftiniji i etički prihvatljiviji način u usporedbi sa životinjskim modelima. S obzirom da novija istraživanja upućuju na poremećaj dinamike mitohondrija u navedenim bolestima, u radu je detaljnije obrađena uloga mitohondrija u mogućoj etiopatogenezi različitih neurodegenerativnih procesa. Kako je jedna od zajedničkih značajki neurodegenerativnih bolesti poremećena homeostaza membranskih proteina i lipida, uključujući one mitohondrijske, a zbog sve više dokaza o važnosti lipida ne samo za građu, već i za funkcioniranje membranskih sustava, u radu su detaljnije prikazani mehanizmi djelovanja membranskih lipida. Naposljetku, s obzirom na složenost i heterogenost metabolizma lipida, opisane su razlike u glavnim metaboličkim putovima lipida između sisavaca i kvasaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
813.10.1113

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Citiraj ovu publikaciju

Škara, Josip; Nadalin, Sergej; Buretić- Tomljanović, Alena; Blagović, Branka
Izučavanje neurodegenerativnih bolesti na kvascu kao modelnom organizmu // Medicina Fluminesis, 52 (2016), 1; 15-27 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Škara, J., Nadalin, S., Buretić- Tomljanović, A. & Blagović, B. (2016) Izučavanje neurodegenerativnih bolesti na kvascu kao modelnom organizmu. Medicina Fluminesis, 52 (1), 15-27.
@article{article, year = {2016}, pages = {15-27}, keywords = {.membrane lipids, membrane proteins, mitochondria, neurodegenerative diseases, yeasts.}, journal = {Medicina Fluminesis}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0025-7729}, title = {The study of neurodegenerative diseases on yeast model}, keyword = {.membrane lipids, membrane proteins, mitochondria, neurodegenerative diseases, yeasts.} }