Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 800890

BLAŽENI PLAČ, SASTAVLJEN U LATINSKIM STIHOVIMA OD GROFA FRANA KRSTE FRANKOPANA, RADI ODLASKA SVETE KUĆE PRESVETE MARIJE IZ DALMACIJE U LORETO


Potočnjak, Saša
BLAŽENI PLAČ, SASTAVLJEN U LATINSKIM STIHOVIMA OD GROFA FRANA KRSTE FRANKOPANA, RADI ODLASKA SVETE KUĆE PRESVETE MARIJE IZ DALMACIJE U LORETO // Zbornik u čast Katice Ivanišević. / Ines Srdoč-Konestra (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2015. str. 145-157


Naslov
BLAŽENI PLAČ, SASTAVLJEN U LATINSKIM STIHOVIMA OD GROFA FRANA KRSTE FRANKOPANA, RADI ODLASKA SVETE KUĆE PRESVETE MARIJE IZ DALMACIJE U LORETO
(Devout Tears Composed in Latin Verse by Count Francis Christopher Frangipani, Perpetual Count of Trsat for the Departure of the Holy House of the Virgin Mary Transported from Dalmatia to Loreto)

Autori
Potočnjak, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Zbornik u čast Katice Ivanišević.

Urednik/ci
Ines Srdoč-Konestra

Izdavač
Filozofski fakultet u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2015

Raspon stranica
145-157

ISBN
978-953-7975-30-2

Ključne riječi
Fran Krsto Frankopan, hrvatska književnost 17. stoljeća, elegija, Pohvala Gospi , Trsat, Loreto
(Fran Krsto Frankopan, 17 th century Croatian literature, elegy, praise of the Virgin Mary, Trsat, Loreto)

Sažetak
Blaženi plač (Elegia ; Divoto pianto)jedino je za života tiskano djelo Frana Kr-ste Frankopana. U tom je pjesničkom sastavku opjevana legenda iz 13. stoljeća o prijenosu Kućice svete obitelji iz Palestine na Trsat i njezin odlazak s Trsata u Loreto. Blaženi plač je napisan na latinskom jeziku, a središnji mu je dio Elegia koja se sastoji od 143 elegijska distiha i strukturirana je prema klasičnom, huma-nističkom modelu elegije. To je žalobna elegija u kojoj se osim biblijskih i antičkih reminiscencija nalaze i pojedine parafraze iz klasične rimske literature, npr. iz Eneide Vergilija Publija Marona te iz elegija žalobnica Tužaljke Publija Ovidija Nazona. S obzirom na motivsko-tematske elemente Elegija je neolatinski odvjetak marijinske tradicije Pohvalâ Gospi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)