Valorizacija kvalitete ploda trešnje (CROSBI ID 334812)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ljubičić, Ivica
Duralija, Boris
hrvatski
Valorizacija kvalitete ploda trešnje
Istraživana je kvaliteta plodova trešnje različitih sorata (Lovranska, Creska i Lambert), iz dva uzgojna područja Primorsko-goranske županije (Lovran, Cres), u 2002. godini. Kvalitetu plodova možemo definirati kao stupanj njihove pogodnosti za određenu namjenu. Kvaliteta plodova trešanja određena je različitim karakteristikama, no kriteriji kvalitete se razlikuju ovisno o namjeni plodova. Kada govorimo o kvaliteti plodova namijenjenih potrošnji u svježem stanju, tada su nam važni vrijeme dozrijevanja, veličina plodova, boja i okus. Dobiveni rezultati ukazuju kako je Lovranska trešnja imala najkvalitetnije plodove, ako se uzme u obzir kemijski sastav ploda. Mjerenje intenziteta obojenosti plodova, pokazalo je kako su najtamnije plodove imali uzorci s najvećom količinom suhe topljive tvari.
Prunus avium; boja; suha topljiva tvar; sorte; Lovran; Cres
nije evidentirano
engleski
The valorization of the cherry fruit quality
nije evidentirano
Prunus avium; colour; soluble solids; cultivars; Lovran; Cres
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
14.11.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb