Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere (CROSBI ID 401189)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Simeunović, Brankica
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere
Hladnjače s kontroliranom atmosferom su široko korištena tehnologija za dugoročno čuvanje svježe ubranog voća. Od kada se primjenjuju, prostori s kontroliranom atmosferom (i odgovarajućim temperaturama) pokazali su se najučinkovitijima za dugotrajno čuvanje jabuka. Kroz niz bioloških procesa (respiracija), jabuka uzima kisik i stvara ugljikov dioksid, vodu i toplinu. Kontrolirana atmosfera je potpuno prirodni proces koji reducira respiraciju na minimum, kontrolirajući prvenstveno koncentraciju ugljikovog dioksida i kisika. Hladnjače sa kontroliranom atmosferom omogućuju dostupnost svježeg voća tijekom cijele godine. Mnogi kultivari mogu biti čuvani značajnih 9-12 mjeseci, za razliku od samo 5 do 6 mjeseci, ako se koriste hladnjače s normalnom atmosferom. Da bi se učinkovito održala kakvoća jabuke, atmosfera hladnjače mora imati kontroliranu količinu vlage, kisika, ugljikovog dioksida i temperature. Vrlo važan je raspon koncentracije O2 i CO2, gdje obje moraju biti održavane na 0, 5 do 2, 5%. Točan optimum koncentracije varira za različite sorte jabuka. Relativna vlažnost zraka se održava u rasponu od 90 do 95 %, a temperatura na oko 1°C.
jabuka ; kontrolirana atmosfera ; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Storage of apples in controlled atmosphere conditions
nije evidentirano
apple ; controlled atmosphere ; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
26.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek