Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve (CROSBI ID 401078)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jelić, Mario Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve / Rastija, Mirta (mentor); Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Jelić, Mario

Rastija, Mirta

hrvatski

Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve

Pšenica je globalno najraširenija biljka u svijetu koja se uzgaja za ljudsku prehranu. Rast i razvoj pšenice je vrlo složen proces i vrlo je bitno poznavati fenološke faze rasta. Tijekom svog životnog ciklusa pšenica ima različite potrebe za agroekološkim uvjetima, pa su izmjenama vanjskih činitelja (voda, toplina, svjetlost, hraniva i dr.) uvjetovani stadiji razvoja – jarovizacija, svjetlosni stadij, spektrostadij, stadij intenzivne svjetlosti i stadij naglašene mineralne ishrane. Prema klasičnoj podjeli postoje sljedeće fenološke faze: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, busanje, vlatanje, klasanje, cvatnja i oplodnja, formiranje zrna i sazrijevanje, te 12 etapa organogeneze. Optimalni uvjeti za rast i razvoj pšenice podrazumjevaju adekvatnu opskrbu vodom, toplinom, svjetlosti i hranivima, preporučeni plodored i obradu tla, gnojidbu i zaštitu usjeva, izbor kvalitetnih sorti itd. Trajanje određenih faza značajno ovisi o okolinskim uvjetima, prvenstveno o vremenskim prilikama u pojedinoj godini, pa sukladno tome varira i prinos zrna pšenice.

pšenica ; fenološke faze ; agroekološki uvjeti

nije evidentirano

engleski

Growth and deveoplment wheat from sowing to harvest

nije evidentirano

wheat ; phenological stages ; agroecological conditions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

12.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)