Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve (CROSBI ID 401078)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelić, Mario
Rastija, Mirta
hrvatski
Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve
Pšenica je globalno najraširenija biljka u svijetu koja se uzgaja za ljudsku prehranu. Rast i razvoj pšenice je vrlo složen proces i vrlo je bitno poznavati fenološke faze rasta. Tijekom svog životnog ciklusa pšenica ima različite potrebe za agroekološkim uvjetima, pa su izmjenama vanjskih činitelja (voda, toplina, svjetlost, hraniva i dr.) uvjetovani stadiji razvoja – jarovizacija, svjetlosni stadij, spektrostadij, stadij intenzivne svjetlosti i stadij naglašene mineralne ishrane. Prema klasičnoj podjeli postoje sljedeće fenološke faze: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, busanje, vlatanje, klasanje, cvatnja i oplodnja, formiranje zrna i sazrijevanje, te 12 etapa organogeneze. Optimalni uvjeti za rast i razvoj pšenice podrazumjevaju adekvatnu opskrbu vodom, toplinom, svjetlosti i hranivima, preporučeni plodored i obradu tla, gnojidbu i zaštitu usjeva, izbor kvalitetnih sorti itd. Trajanje određenih faza značajno ovisi o okolinskim uvjetima, prvenstveno o vremenskim prilikama u pojedinoj godini, pa sukladno tome varira i prinos zrna pšenice.
pšenica ; fenološke faze ; agroekološki uvjeti
nije evidentirano
engleski
Growth and deveoplment wheat from sowing to harvest
nije evidentirano
wheat ; phenological stages ; agroecological conditions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
12.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek