Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798273

Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje


Krička, Tajana; Voća, Neven; Matin, Ana; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola
Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje, 2015. (istraživanje).


Naslov
Energetska svojstva posliježetvenih ostataka novih sorata soje
(Energy properties of postharvest residues of new soybean cultivars)

Autori
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Matin, Ana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola

Izvornik
Prijava za kratkoročnu financijsku potporu istraživanju za 2015

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, istraživanje

Godina
2015

Ključne riječi
Soja; energetska svojstva; posliježetveni ostaci
(Soya; energy properties; postharvest residues)

Sažetak
Osnovna namjena soje je proizvodnja zrna za prehranu ljudi i hranidbu životinja. Nakon žetve ostaje slama, energetski vrlo vrijedno gorivo, koje se nažalost isključivo zaorava. Usporedbe radi, omjer zrna i slame je 1:1, što znači da se može iskoristiti preko 1 t/ha biomase (30% od ukupne vrijednosti) u energetske svrhe. Kako se zbog korištenja zrna žitarica i uljarica u energetske svrhe, javio veliki otpor prema ovoj proizvodnji u odnosu na prehranu ljudi, proizvodnja lignocelulozne biomase, pa i sojine, ne bi ugrozila proizvodnju hrane. EU je uvođenjem standarda u proizvodnju obovljivih izora energije, pa i biomase, utvrdila udjele negorivih i gorivih elemenata u biomasi kao i energetsku vrijednost. U ovim istraživanjima utvrditi će se utjecaj sortimenata na energetska svojstva slame soje novih sortimenata mogućnosti iskorištenja slame kao krutog goriva te potencijalnog tekućeg goriva druge generacije iz lignoceluloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb