Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.) (CROSBI ID 400860)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kelić, Marinela Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.) / Parađiković, Nada (mentor); Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kelić, Marinela

Parađiković, Nada

hrvatski

Utvrđivanje ukupne antioksidacijske aktivnosti u plodu paprike (Capsicum annuum, L.)

Paprika (Capsicum annuum L.) ima vrlo važnu ulogu u obrani ljudskog organizma od mnogobrojnih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na paprici dokazala su prisutnost visokog sadržaja askorbinske kiseline, fenolnih spojeva, karotenoida, a samim time i visoku antioksidacijsku aktivnost. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline, karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti kod morfološki različitih plodova paprike, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost plodova paprike određeni su spektrofotometrijski. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 7563 ; p=0, 006), kao i sadržaj ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti. Kultivar (RC) imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (16, 37 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj karotenoida (1, 62 car mg/100 g svj.tv.). Kultivar (BC) je drugi po antioksidacijskoj aktivnosti (9, 85 µmol Trolox/g svj.tv.) i sadrži najviše fenolnih spojeva (0, 91 mg galne kiseline/g svj.tv.). Vitaminom C je najbogatiji (63, 05 mg/100 g svj.tv.) kultivar (BZ), a ujedno je treći po vrijednosti antioksidacijske aktivnosti (7, 74 µmol Trolox/g svj.tv.).

paprika ; fenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Total antioxidant activity in fruit of pepper (Capsicum annuum, L.)

nije evidentirano

pepper ; phenols ; ascorbic acid ; carotenoids ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

07.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)