Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije (CROSBI ID 400637)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mišlov, Martina
Lučan, Mirela
hrvatski
Kemijski sastav i svojstva kuhanog sira s područja Slavonije
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i svojstva domaćih kuhanih sireva prikupljenih na Osječkoj tržnici. U tu svrhu je analizirano 7 uzoraka kuhanih sireva (4 dimljena i 3 nedimljena) proizvedenih na različitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Slavonije. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava, fizikalno-kemijskih svojstava, boje i teksturalnog profila kuhanih sireva (čvrstoća, odgođena elastičnost, kohezivnost, otpor žvakanju i elastičnost). Također su se ispitivala senzorska svojstva i mikrobiološka kakvoća prikupljenih uzoraka. Rezultati su pokazali značajnu neujednačenost senzorskih, kemijskih, teksturalnih i mikrobioloških svojstva sira, a najčešći uzrok toj pojavi je nestandardna proizvodnja koja se ogleda u različitosti sirovine, načina proizvodnje te uvjeta skladištenja. Kuhani se sir odlikuje karakteristikama zajamčenog tradicionalnog specijaliteta upravo zbog svoje raširenosti diljem Hrvatske dugim nizom godina te načina izrade ili tradicionalnog sastava po kojima se razlikuje od drugih sličnih sireva.
kuhani sir ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; tekstura i boja sira
nije evidentirano
engleski
The chemical composition and properties of cooked cheese from the area of Slavonia
nije evidentirano
cooked cheese ; chemical composition ; sensory properties ; cheese texture and colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
03.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek