Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genotipski i agroekološki utjecaji na koncentracije mikroelemenata i prinos kukuruza (CROSBI ID 400627)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Iljkić, Dario Genotipski i agroekološki utjecaji na koncentracije mikroelemenata i prinos kukuruza / Rastija, Mirta (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Iljkić, Dario

Rastija, Mirta

hrvatski

Genotipski i agroekološki utjecaji na koncentracije mikroelemenata i prinos kukuruza

U ovom istraživanju utvrđen je utjecaj hibrida, godine i lokacije (okolina) na prinos zrna kukuruza, koncentracije željeza (Fe), mangana (Mn), cinka (Zn) i bakra (Cu) u listu i zrnu te sadržaj proteina, ulja i škroba u zrnu kukuruza. Poljski pokus je proveden po slučajnom bloknom raspredu u četiri ponavljanja na dvije lokacije (Osijek i Podgorač), dvije godine (2010. i 2011.) i sa 10 komercijalnih hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta Osijek različitih FAO skupina (DRAVA 404, OS 430, OSSK 444, OS 499, OSSK 515, OS 5717, OSSK 552, OSSK 596, OSSK 602 i OSSK 617). Prema pojedinačnim i kombiniranim analizama varijance na prinos zrna su utjecali hibrid (H), lokacija (L) i godina (G) kao i sve međusobne interakcije. Prosječno ostvaren prinos zrna kukuruza u istraživanju iznosio je 8, 61 t ha- 1. Prosječno najmanji prinos zrna je ostvario hibrid OSSK 552 (8, 20 t ha-1), a najveći OS 499 (8, 92 t ha-1). Na koncentraciju mikroelemenata u listu i zrnu značajno su utjecali svi istraživani glavni čimbenici dok lokacija nije bila statistički opravdana za koncentraciju Fe odnosno godina za koncentraciju Cu u zrnu. U listu su utvrđene sljedeće prosječne vrijednosti koncentracije mikroelemenata: 131 mg Fe kg-1, 90 mg Mn kg-1, 26, 1 mg Zn kg-1 i 7, 9 mg Cu kg-1 dok su u zrnu one iznosile: 20, 9 mg Fe kg-1, 4, 58 mg Mn kg-1, 17, 5 mg Zn kg-1 i 1, 79 mg Cu kg-1 uz značajna variranja u listu i zrnu. Sadržaj proteina, ulja i škroba je bio pod značajnim utjecajem hibrida, lokacije i godine uz izuzetak utjecaja godine za sadržaj ulja odnosno utjecaja lokacije i godine za sadržaj škroba u zrnu kukuruza. Prosječan sadržaj proteina u zrnu je iznosio 7, 88 % uz variranje od 7, 51 % (OSSK 596) do 8, 69 % (OSSK 444), ulja 3, 45 % uz variranje od 3, 15 % (OSSK 602) do 3, 81 % (OS 430) i škroba 73, 0 % uz variranje od 72, 5 % (OS 430) do 73, 6 % (OS 499 i OSSK 552). Ovaj doktorski rad upućuje na daljnje istraživanje zbog boljeg shvaćanja složenog odnosa genotipova i okoline odnosno fizikalnih i kemijskih svojstava tla i vremenskih prilika.

hibridi kukuruza ; agroekološki uvjeti ; mikroelementi ; kvaliteta zrna

nije evidentirano

engleski

Genotype and agroecological impacts on the concentrations of microelements and maize grain yield

nije evidentirano

maize hybrids ; agroecological conditions ; trace elements ; seed quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

119

06.02.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)