Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja (CROSBI ID 631799)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Humski, Andrea
hrvatski
Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja
Preuzimanjem i usklađivanjem zakonskog okvira na području sigurnosti hrane odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane prebačena je na proizvođača ( SPH). Iako je od zakonske obveze primjene proteklo više godina, još uvijek se susrećemo s nerazumijevanjem odgovornosti pojedinih učesnika koji u sustavu djeluju. To se posebice odnosi na uspostavljanje sustava samokontrole u manjim proizvodnim objektima kod primjene mikrobioloških kriterija, te unutar njih na primjenu kriterija za L. monocytogenes. Duljina roka trajanja i identifikacija određenih patogena, uključujući bakteriju L. monocytogenes, u sirovinama i proizvodnom objektu ključni su za uspješnu procjenu sigurnog roka trajanja i sastavni su dio sigurnosti proizvoda. Bitno je napomenuti da odstupanja od definiranih uvjeta, kao što su na primjer visoka razina inicijalne kontaminacije sirovina, previsoke temperature tijekom skladištenja/čuvanja i transporta ili predugačak rok trajanja, mogu imati značajan utjecaj na sigurnost proizvoda. Svrha istraživanja o roku trajanja u pogledu bakterije L. monocytogenes je dokazati sukladnost gotove hrane s propisanim graničnim vrijednostima za Kriterije sigurnosti hrane u odnosu na bakteriju L. monocytogenes tijekom roka trajanja. Pri određivanju „mikrobiološkog“ roka trajanja treba uvijek razmotriti različite čimbenike kao primjerice vrstu prehrambenog sektora, hrane i proizvodnog procesa. Svojstvena promjenjivost proizvedenih serija i varijabilnosti povezane s bakterijom L. monocytogenes moraju se također uzeti u obzir, isto kao i svi realno predviđeni uvjeti tijekom distribucije, skladištenja/čuvanja i korištenja, uključujući i one od strane potrošača.
Listeria monocytogenes; gotova hrana; mikrobiološki kriteriji
nije evidentirano
engleski
Compliance with the microbiological criteria for the bacteria Listeria monocytogenes in RTE food until the end of the shelf-life
nije evidentirano
Listeria monocytogenes; RTE food; microbiological criteria
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2015.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
IX. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
pozvano predavanje
25.05.2015-27.05.2015
Opatija, Hrvatska