Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja (CROSBI ID 631799)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Humski, Andrea Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja. 2015

Podaci o odgovornosti

Humski, Andrea

hrvatski

Sukladnost s mikrobiološkim kriterijima za bakteriju Listeria monocytogenes u gotovoj hrani do isteka roka trajanja

Preuzimanjem i usklađivanjem zakonskog okvira na području sigurnosti hrane odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane prebačena je na proizvođača ( SPH). Iako je od zakonske obveze primjene proteklo više godina, još uvijek se susrećemo s nerazumijevanjem odgovornosti pojedinih učesnika koji u sustavu djeluju. To se posebice odnosi na uspostavljanje sustava samokontrole u manjim proizvodnim objektima kod primjene mikrobioloških kriterija, te unutar njih na primjenu kriterija za L. monocytogenes. Duljina roka trajanja i identifikacija određenih patogena, uključujući bakteriju L. monocytogenes, u sirovinama i proizvodnom objektu ključni su za uspješnu procjenu sigurnog roka trajanja i sastavni su dio sigurnosti proizvoda. Bitno je napomenuti da odstupanja od definiranih uvjeta, kao što su na primjer visoka razina inicijalne kontaminacije sirovina, previsoke temperature tijekom skladištenja/čuvanja i transporta ili predugačak rok trajanja, mogu imati značajan utjecaj na sigurnost proizvoda. Svrha istraživanja o roku trajanja u pogledu bakterije L. monocytogenes je dokazati sukladnost gotove hrane s propisanim graničnim vrijednostima za Kriterije sigurnosti hrane u odnosu na bakteriju L. monocytogenes tijekom roka trajanja. Pri određivanju „mikrobiološkog“ roka trajanja treba uvijek razmotriti različite čimbenike kao primjerice vrstu prehrambenog sektora, hrane i proizvodnog procesa. Svojstvena promjenjivost proizvedenih serija i varijabilnosti povezane s bakterijom L. monocytogenes moraju se također uzeti u obzir, isto kao i svi realno predviđeni uvjeti tijekom distribucije, skladištenja/čuvanja i korištenja, uključujući i one od strane potrošača.

Listeria monocytogenes; gotova hrana; mikrobiološki kriteriji

nije evidentirano

engleski

Compliance with the microbiological criteria for the bacteria Listeria monocytogenes in RTE food until the end of the shelf-life

nije evidentirano

Listeria monocytogenes; RTE food; microbiological criteria

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

IX. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

pozvano predavanje

25.05.2015-27.05.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina