Prisutnost i značaj bakterije Listeria monocytogenes u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla (CROSBI ID 400615)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pešerović, Ariela
Kanižai Šarić, Gabriella
hrvatski
Prisutnost i značaj bakterije Listeria monocytogenes u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla
L. monocytogenes je izolirana iz različitih proizvoda biljnog ili životinjskog podrijetla. Trudnice, osobe starije dobi te osobe s oslabljenim imunitetom predstavljaju rizične skupine koje mogu biti inficirane listeriozom. Simptomi bolesti se očituju od probavnih problema do infekcije središnjeg živčanog sustava koji mogu završiti i letalnim ishodom. U prevenciji i zaštiti vrlo je važno provođenje kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti u proizvodnji i preradi namirnica.
Listeria monocytogenes ; biljni proizvodi ; životinjski proizvodi ; infekcija ; listerioza
nije evidentirano
engleski
The presence and significance of Listeria monocytogenes in foods of plant and animal origin
nije evidentirano
Listeria monocytogenes ; vegetable products ; animal products ; infection ; listeriosis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek