Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.) (CROSBI ID 400614)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šeput, Jurica
Kanižai Šarić, Gabriella
hrvatski
Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.)
Grah je danas jedna od bitnijih kultura koja se primjenjuje u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. U Hrvatskoj se poljoprivredna gospodarstva rijetko okreću prema uzgoju te kulture iako se smatra dobrim predusjevom. U ovom radu je izvršeno istraživanje o utjecaju bakterizacije sjemena graha različitim sojevima R. phaseoli, kultivara graha i gnojidbe dušikom na nodulaciju i neke komponente prinosa i sam prinos graha. Rezultati su pokazali da je predsjetvena bakterizacija sjemena graha zrnaša Lingua di Fuoco sa sojem R. phaseoli DSM 30137 pri gnojidbi od 30 kgN/ha ostvaren optimalan prinos graha. S obzirom na prisutnu autohtonu populaciju kvržičnih bakterija u tlu neophodna su daljnja istraživanja koja bi razjasnila interakcije između bakterizacije sjemena, kultivara graha i optimalne gnojidbe dušikom.
grah; bakterizacija; gnojidba; kvržice; komponente prinosa; prinos
nije evidentirano
engleski
Effect of inoculation on nodulation and yield of beans (Phaseolus vulgaris L.)
nije evidentirano
beans; bacterization; fertilization; nodules; yield components; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
16.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek