Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.) (CROSBI ID 400614)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šeput, Jurica Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.) / Kanižai Šarić, Gabriella (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Šeput, Jurica

Kanižai Šarić, Gabriella

hrvatski

Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.)

Grah je danas jedna od bitnijih kultura koja se primjenjuje u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. U Hrvatskoj se poljoprivredna gospodarstva rijetko okreću prema uzgoju te kulture iako se smatra dobrim predusjevom. U ovom radu je izvršeno istraživanje o utjecaju bakterizacije sjemena graha različitim sojevima R. phaseoli, kultivara graha i gnojidbe dušikom na nodulaciju i neke komponente prinosa i sam prinos graha. Rezultati su pokazali da je predsjetvena bakterizacija sjemena graha zrnaša Lingua di Fuoco sa sojem R. phaseoli DSM 30137 pri gnojidbi od 30 kgN/ha ostvaren optimalan prinos graha. S obzirom na prisutnu autohtonu populaciju kvržičnih bakterija u tlu neophodna su daljnja istraživanja koja bi razjasnila interakcije između bakterizacije sjemena, kultivara graha i optimalne gnojidbe dušikom.

grah; bakterizacija; gnojidba; kvržice; komponente prinosa; prinos

nije evidentirano

engleski

Effect of inoculation on nodulation and yield of beans (Phaseolus vulgaris L.)

nije evidentirano

beans; bacterization; fertilization; nodules; yield components; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

16.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano