Utjecaj različitih načina pripreme inokulanta na nodulaciju i prinos soje (CROSBI ID 400599)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kalajžić, Ivan Jeronim
Kanižai Šarić, Gabriella
hrvatski
Utjecaj različitih načina pripreme inokulanta na nodulaciju i prinos soje
Soja je vrlo važna ratarska kultura. Poželjna je u plodoredu jer ostavlja tlo bogato dušikom, a njezin plod se koristi u stočarstvu, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. Važno je osigurati dovoljne količine ove sirovine svake godine. Na to se može utjecati primjenom raznih adhezivnih sredstava prilikom inokulacije sjemena jer njihovom upotrebom dolazi do povećane nodulacijske sposobnosti i povećanja prinosa soje. U ovom radu ispitan je učinak meda, šećera i karboksimetil celuloze kao adhezivnih sredstava. Šećer i med su pozitivno djelovali na ispitane parametre, dok karboksimetil celuloza nije pokazala željene rezultate.
soja ; bakterizacija ; prinos ; nodulacija ; adhezivne tvari
nije evidentirano
engleski
Effects of different ways of preparing inoculants on nodulation and yield of soybean
nije evidentirano
soybean ; bacterization ; yield ; nodulation ; adhesives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
10.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek