Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fruit Quality of Strawberry Cultivar ‘Monterey’ in Soilless Production System (CROSBI ID 631710)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Duralija, Boris ; Maretić, Martina ; Mešić, Aleksandar ; Skendrović Babojelić, Martina ; Miličević, Tihomir Fruit Quality of Strawberry Cultivar ‘Monterey’ in Soilless Production System // INOVACIJE U VOĆARSTVU (V savetovanje) / Milivojević, Jasminka (ur.). Beograd: Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2015. str. 77-84

Podaci o odgovornosti

Duralija, Boris ; Maretić, Martina ; Mešić, Aleksandar ; Skendrović Babojelić, Martina ; Miličević, Tihomir

engleski

Fruit Quality of Strawberry Cultivar ‘Monterey’ in Soilless Production System

Hidroponski sistem je najintenzivniji sistem uzgoja, trenutno ne toliko zastupljen zbog toga što zahteva visoka investiciona ulaganja i neophodno znanje. Njime se obezbeđuje vansezonska proizvodnja bez korišćenja zemljišta, sa mogućnošću regulisanja uslova gajenja. Na ovaj način, visoki prinosi mogu biti postignuti uz istovremeno dobijanje plodova lepog izgleda i visoke tržišne cene. Dodatno, potrošačima su na raspolaganju sveži plodovi jagode tokom čitave godine kao izvor korisnih nutritienata. Ispitivanja kvaliteta ploda perspektivne stalnorađajuće sorte ‘Monterey’ neutralne na dužinu svetlosnog dana su vršena tokom 2013. godine. Biljke su gajene van sezone u plasteniku u hidroponskom sistemu uzgoja. Berba plodova jagode izvedena je u tri termina (09. Oktobra, 29. Oktobra i 15. Novembra), na lokalitetu Vrbovec, Republika Hrvatska. Sorta ‘Monterey’ je gajenja u dva tretmana: bez primene pomotehničke mere odstranjivanja listova u bokoru (BOL) i sa odstranjivanjem svih listova u bokoru (OSL) tokom avgusta. Analizirana su sledeća fizička i hemijska svojstva plodova: parametri boje, masa ploda, masa čašice ploda, visina i širina ploda, čvrstoća ploda, sadržaj rastvorljive suve materije i ukupnih kiselina, pH i EC vrednost soka ploda. Vrednosti mase i veličine ploda (visina/širina) su statistički značajno veće kod plodova iz BOL tretmana (19, 16 g ; 44, 67/28, 54 mm) u poređenju sa vrednostima dobijenim kod plodova iz OSL tretmana (13, 94 g ; 40, 41/25, 34 mm). Neki drugi parametri kvaliteta, kao što su čvrstoća ploda, sadržaj rastvorljive suve materije i ukupnih kiselina, pH i EC vrednost soka ploda su ispoljili veće vrednosti u tretmanu sa odstranjivanjem svih listova u bokoru (OSL).

Fragaria x ananassa; day neutral cultivar; hydroponic system; physical and chemical fruit traits

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

77-84.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

INOVACIJE U VOĆARSTVU (V savetovanje)

Milivojević, Jasminka

Beograd: Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

978-86-7834-211-0

Podaci o skupu

V savetovanje Inovacije u voćarstvu

predavanje

11.02.2015-11.02.2015

Beograd, Srbija

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)