Tehnologija proizvodnje jagoda (CROSBI ID 224254)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Duralija, Boris
hrvatski
Tehnologija proizvodnje jagoda
Domaći tržišno orijentirani proizvođači jagoda suočeni su nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku zajednicu s dodatnim pritiskom uvoza jeftinih proizvoda iz država s bolje organiziranom proizvodnjom. Nedostatak ulaganja u nova znanja i samu tehnologiju poljoprivredne proizvodnje dovodi do značajnijeg zaostajanja u odnosu na konkurenciju. Proizvodnja hortikulturnih vrsta koje se uzgajaju u modernim zaštićenim prostorima poput jagode postala je u nekim dijelovima svijeta visokosofisticirana. Ovakva proizvodnja zahtjeva visokoobrazovanu radnu snagu koja pokriva znanja iz različitih područja (biologija, kemija, fizika, informatičke tehnologije i dr.), a kako bi se ostvarila profitabilnost i sam opstanak proizvođača. Konkurentnost na tržištu moguće je održati samo praćenjem trendova uz neophodno poznavanje najnovijih dostignuća povezanih s tehnologijom proizvodnje jagoda, a koja uključuju postupke od odabira terena, sorte i tipa sadnice, do samog odabira repromaterijala i tehnike uzgoja.
Fragaria x ananassa Duch. ; biljni materijal ; okolina ; tehnika uzgoja
nije evidentirano
engleski
Production Tecnhnology of Strawberry
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch. ; plant material ; environment ; technology of production
nije evidentirano