Staklena ambalaža (CROSBI ID 400542)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pavlović, Monika
Jakobek, Lidija
hrvatski
Staklena ambalaža
Cilj ovog rada bio je opisati staklenu ambalažu s obzirom na kemijski sastav, opisati svojstva te asortiman staklene ambalaže. Staklo se upotrebljava u mnogim područjima, a u prehrambenoj industriji važno je kao tradicionalan ambalažni materijal. Ambalaža izrađena od stakla upotrebljava se za pakiranje namirnica zbog brojnih pozitivnih karakteristika - staklo je nepropusno na plinove iz atmosfere ako je ambalaža dobro zatvorena, ne stupa u interakcije s namirnicom, netoksično je. Negativne osobine stakla su velika težina, krhkost, neotpornost prema djelovanju topline (u slučaju uobičajenog ambalažnog stakla) te smanjena mogućnost grafičkog oblikovanja. Upotrebljava se za pakiranje brojnih namirnica. Zbog pozitivnih osobina danas je nezamjenjiv ambalažni materijal što su pokazala i brojna istraživanja.
staklo ; boce ; staklenke ; svojstva stakla
nije evidentirano
engleski
Glass packaging
nije evidentirano
glass ; bottles ; glass jars ; glass properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
22.04.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar