Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon (CROSBI ID 631698)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica
hrvatski
Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon
Cilj je istraživanja bio utvrditi utjecaj perioda maceracije kultivara cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) proizvedenog u Vinogorju Kutjevo 2012. godine na organoleptičke ocijene vina. Tretmani u pokusu bili su četiri perioda maceracije: vino proizvedeno bez maceracije te tretmani od 3, 6 i 10 dana maceracije. Fizikalno kemijskom analizom vidljivo je da je dužina maceracije utjecala na povećanje vrijednosti sadržaja polifenola, gustoće boje, pepela i ukupnog suhog ekstrakta. Organoleptička ocjena uzoraka obavljena je na uzorku od petnaest educiranih kušača metodom 100 bodova, a prikazani rezultati svih parametara izraženi su kao medijana.Iako se boja uzoraka znatno razlikovala, bodovna vrijednost izgleda vina jednaka je kod svih tretmana. Najmanju ukupnu ocjenu postiglo je vino proizvedeno bez maceracije, a najbolju ocjenu vino proizvedeno uz trajanje maceracije u periodu od 6 dana. Najbolje ocijenjeno vino u trenutku ocjenjivanja s ostvarenih 86 bodova i pripada u kategoriju kakvoće vrhunskog vina, dok su ostala tri uzorka prema broju bodova pripala u kategoriju kvalitetnih vina.
maceracija ; cabernet sauvignon ; Vinogorje Kutjevo
nije evidentirano
engleski
Influence of maceration on the chemical composition and organoleptic characteristics of wine Cabernet Sauvignon
nije evidentirano
maceration ; Cabernet Sauvignon ; Kutjevo vineyards
nije evidentirano
Podaci o prilogu
539-543.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil
Zagreb:
978-953-7878-30-6
Podaci o skupu
50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture
poster
16.02.2015-20.02.2015
Opatija, Hrvatska