Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon (CROSBI ID 631698)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon // Proceedings/50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture / Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil (ur.). Zagreb, 2015. str. 539-543

Podaci o odgovornosti

Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica

hrvatski

Utjecaj trajanja maceracije na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Cabernet sauvignon

Cilj je istraživanja bio utvrditi utjecaj perioda maceracije kultivara cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) proizvedenog u Vinogorju Kutjevo 2012. godine na organoleptičke ocijene vina. Tretmani u pokusu bili su četiri perioda maceracije: vino proizvedeno bez maceracije te tretmani od 3, 6 i 10 dana maceracije. Fizikalno kemijskom analizom vidljivo je da je dužina maceracije utjecala na povećanje vrijednosti sadržaja polifenola, gustoće boje, pepela i ukupnog suhog ekstrakta. Organoleptička ocjena uzoraka obavljena je na uzorku od petnaest educiranih kušača metodom 100 bodova, a prikazani rezultati svih parametara izraženi su kao medijana.Iako se boja uzoraka znatno razlikovala, bodovna vrijednost izgleda vina jednaka je kod svih tretmana. Najmanju ukupnu ocjenu postiglo je vino proizvedeno bez maceracije, a najbolju ocjenu vino proizvedeno uz trajanje maceracije u periodu od 6 dana. Najbolje ocijenjeno vino u trenutku ocjenjivanja s ostvarenih 86 bodova i pripada u kategoriju kakvoće vrhunskog vina, dok su ostala tri uzorka prema broju bodova pripala u kategoriju kvalitetnih vina.

maceracija ; cabernet sauvignon ; Vinogorje Kutjevo

nije evidentirano

engleski

Influence of maceration on the chemical composition and organoleptic characteristics of wine Cabernet Sauvignon

nije evidentirano

maceration ; Cabernet Sauvignon ; Kutjevo vineyards

nije evidentirano

Podaci o prilogu

539-543.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Glavni urednik . Editor in Chief - Milan Pospišil

Zagreb:

978-953-7878-30-6

Podaci o skupu

50th Croatian and 10th nternational Symposium on Agriculture

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)