Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE PROIZVODNJE PRAHA SOKA VIŠNJE MARASKE (Prunus cerasus var. Marasca) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM (CROSBI ID 400498)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Elez Garofulić, Ivona OPTIMIRANJE PROIZVODNJE PRAHA SOKA VIŠNJE MARASKE (Prunus cerasus var. Marasca) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Elez Garofulić, Ivona

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

OPTIMIRANJE PROIZVODNJE PRAHA SOKA VIŠNJE MARASKE (Prunus cerasus var. Marasca) PRIMJENOM SUŠENJA RASPRŠIVANJEM

Metoda odzivnih površina korištena je kao baza za optimizaciju procesa proizvodnje praha soka višnje Maraske (PSVM) s najboljim fizikalno-kemijskim parametrima, bojom najsličnijom boji soka te s najvišim sadržajem fenolnih spojeva. Ispitana su tri različita nosača (maltodekstrini MD 4-7 DE i MD 13-17 DE te arapska guma (GA)) dodana u tri koncentracije (20, 30 i 40%) u sok suhe tvari 10, 15 i 20% te je sušenje provedeno na temperaturama 150, 175 i 200 °C. Najbolja fizikalno-kemijska svojstva (iskorištenje, sadržaj vlage, higroskopnost, topljivost, nasipnu gustoću), najstabilniju boju te najveći udio fenolnih spojeva PSVM su imali pri koncentracijama nosača 30 % za MD 4-7 DE, 35 % za MD 13-17 DE i 28 % za GA, suhoj tvari soka 15 % za MD 4-7 DE, 20 % za MD 13-17 DE i 13, 5 % za GA te temperaturi sušenja 185 °C za MD 4-7 DE, 165 °C za MD 13-17 DE i 157, 5 °C za GA.Pri navedenim uvjetima uz primjenu nosača MD 4-7 DE postignuto je najveće iskorištenje (55, 23 %) pri proizvodnji PSVM i najniža higroskopnost (19, 98 g/100 g) dok su prahovi proizvedeni s MD 13-17 DE imali najniži sadržaj vlage (1, 16 %) i najbolju topljivost (98, 66 %), a prahovi s GA najveću nasipnu gustoću (0, 35 g/ml). Prah s MD 13-17 DE imao je najtamniju i najintenzivniju boju, visokog udjela crvene boje, te najveću koncentraciju ukupnih antocijana i fenolnih kiselina (93, 44 i 79, 04 mg/100 g s.tv. soka). U ovim prahovima udio antocijana i fenolnih kiselina iznosio je 72 % u donosu na udio u izvornom soku višnje Maraske prije sušenja. Prah s GA imao je najveći sadržaj flavonol glikozida (21, 46 mg/100 g s.tv. soka) koji je odgovarao 73 % početne koncentracije u soku. Prema navedenim fizikalno-kemijskim svojstvima, boji i udjelu fenolnih spojeva, optimalna svojstva prahova soka višnje Maraske postižu se uz upotrebu nosača MD 13- 17 DE.

sušenje raspršivanjem; višnja maraska; prah; optimizacija; RSM; fenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZATION OF SPRAY DRYING PROCESS OF SOUR CHERRY MARASCA (Prunus cerasus var. Marasca) JUICE

nije evidentirano

spray drying; sour cherry marasca; powder; optimisation; RSM; phenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

170

10.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija