Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Akcijski plan učinkovitog gospodarenja energijom Općine Župa dubrovačka (CROSBI ID 777645)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Krajačić, Goran ; Matak, Nikola ; Pilato, Ana Marija ; Čuljat, Zvonko Akcijski plan učinkovitog gospodarenja energijom Općine Župa dubrovačka // http://www.sporazumgradonacelnika.eu/. 2014.

Podaci o odgovornosti

Krajačić, Goran ; Matak, Nikola ; Pilato, Ana Marija ; Čuljat, Zvonko

hrvatski

Akcijski plan učinkovitog gospodarenja energijom Općine Župa dubrovačka

ALTERENERGY projekt promovira održivi razvoj u malim zajednicama na jadranskoj obali kroz integrirani pristup učinkovite potrošnje energije i njene proizvodnje iz obnovljivih izvora. Projekt se provodi na području Dubrovačko-neretvanske županije u općinama Ston, Župa dubrovačka i Konavle. Svaka od navedenih općina ima manje od 10 000 stanovnika te se nalazi u priobalnom području s pripadajućim zaleđem, no po svojim osnovnim gospodarskim i kulturnim obilježjima općine se znatno razlikuju te kao takve predstavljaju dobre primjere za promoviranje različitih oblika održivog gospodarenja energijom i ostalim resursima. Projekt ALTERENERGY sufinanciran kroz IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Europske unije poslužio je kao platforma kroz koju su se razvili Akcijski planovi učinkovitog gospodarenja energijom (SEAP) za tri navedene općine u Dubrovačko–neretvanskoj županiji, a koje su u sklopu provedbe projekta pristupile Sporazumu gradonačelnika. Svaki akcijski plan sadržava Bazni inventar emisija stakleničkih plinova za svaku od općina, popis mjera za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije s pripadajućim iznosom smanjenja emisija, ali i vremena provedbe, pripadajućim troškom, institucijama i tijelima zaduženim za provedbu. Nakon službenog pristupanja sporazumu provedene su radnje za izradu baznog inventara emisija stakleničkih plinova na području općine, kao i prikupljanja podataka o potrošnji energije te se zajedno s DUNEA-om i ostalim dionicima procesa izradio SEAP Općine Župa dubrovačka. SEAP ima popisane mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova kroz učinkovito korištenje energije i poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Mjere su podijeljene na dugoročne i kratkoročne, a propisane su u sektorima kućanstava, cestovnog prometa, tercijarnom sektoru, javnim zgradama, opremi i objektima. Ukupno proračunato smanjenje emisija u 2020. godini će iznositi 4 686 tCO2, što predstavlja smanjenje emisija za 20, 11% u odnosu na emisije u referentnoj 2012. godini. Radi skromnih financijskih sredstava kojima raspolaže Općina, većina mjera iz SEAP-a će se u periodu do 2018., a i dalje, oslanjati na vanjsko financiranje i sufinanciranje.

Projekt ALTERENERGY; Akcijski plan energetski održivog razvitka; Bazni inventar emisija

nije evidentirano

engleski

Sustainable Energy Action Plan (SEAP) of the municipality of Župa dubrovačka

nije evidentirano

ALTERENERGY project; Sustainable energy action plan; Baseline emissions inventory

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.sporazumgradonacelnika.eu/

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo