Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 795137

Fermentirana mlijeka


Samaržija, Dubravka
Fermentirana mlijeka, Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2015 (Udžbenici)


Naslov
Fermentirana mlijeka
(Fermented milks)

Autori
Samaržija, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, udžbenici, znanstvena

Izdavač
Hrvatska mljekarska udruga

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
413

ISBN
978-953-7472-10-8

Ključne riječi
Fermentirana mlijeka ; kulture ; tehnologija ; probiotička fermentirana mlijeka ; kontrola kvalitete
(Fermented milks ; starter cultures ; technology ; probiotic dairy products ; quality control)

Sažetak
Fermentirana mlijeka prisutna su u prehrani brojnih civilizacija već tisućama godina. Duga povijest proizvodnje, njihova izuzetno visoka hranjiva i fiziološka vrijednost, i njihov veliki gospodarski i kulturološki značaj za svaku pojedinačnu zemlju, razlozi su da im je u znanosti i obrazovanju posvećena osobita pozornost. Na gotovo svim europskim fakultetima koja obrazuju mljekarske stručnjake fermentirana mlijeka predaju se kao jedinstveni temeljni predmet na diplomskim i poslijediplomskim studijima. Za opis fermentiranih mlijeka nastavna razina sadržaja predmeta pokriva područja fizike, kemije, biokemije, mikrobiologije, enzimologije, reologije i nutricionizma. Sukladno tome, u Europi postoje brojni udžbenici koji na različite načine obrađuju kompleksna međusobno nedjeljiva znanstvena i stručna područja koja opisuju fermentirana mlijeka. Međutim, većina raspoložive udžbeničke literature napisana je na način prikladan za usvajanje jedino općih temeljnih znanja, a za specifična znanja čitatelj se upućuje na dodatnu literaturu. Knjiga Fermentirana mlijeka sadržajno je osmišljena tako da istodobno sveobuhvatno pokriva temeljna i specifična znanja nužna za potpun opis i proizvodnju različitih vrsta fermentiranih mlijeka. Zbog toga vjerujem da ova knjiga može općenito potaknuti studente i mlade nastavnike u razvijanju vlastitih ideja iz područja znanosti o hrani i tehnologiji. Svih osam poglavlja knjige tematski je usko povezano i čine jedinstvenu zaokruženu cjelinu. Velikim dijelom tekst svakog poglavlja knjige temelji se i na rezultatima znanstvenih dostignuća iz područja mljekarske znanosti ostvarenima u posljednjih pet godina. Također, u većoj ili manjoj mjeri svako poglavlje knjige sadržava dijelove teksta koji pokrivaju temeljna znanja iz područja fizike, kemije i biokemije, mljekarske mikrobiologije, nutricionizma i tehnologije, a istodobno ona čine i zasebnu cjelinu. Temeljna znanja iz različitih znanstvenih područja koja objedinjuju spoznaje o prirodnoj kompleksnosti fermentiranih mlijeka preduvjet su za razvitak kritičkoga i kreativnog mišljenja studenata. Također, i za praktičnu primjenu znanstvenih spoznaja u izboru i dizajnu novih proizvoda, i optimalnih tehnoloških procesa za njihovu proizvodnju. Koncepcijski, u tom je smislu, osim za studente agronomije, knjiga podjednako prikladna i za studente viših razina različitih biotehnoloških studija. Knjiga je korisna i za sve stručnjake i istraživače koji se bave primijenjenim istraživanjima u područjima mljekarske znanosti, fermentirane hrane i tehnologije. Tekst knjige pokriva i rezultate istraživanja ostvarene u opisu mehanizama i načina interakcijskog djelovanja između humane crijevne mikrobiote i probiotičkih, prebiotičkih i simbiotičkih fermentiranih mlijeka. Prema današnjim stavovima nutricionista i liječnika, primarna je uloga ljudske prehrane prvenstveno osiguranje uravnoteženog metabolizma koji pruža osjećaj zadovoljstva i smanjuje rizik od nastanka bolesti. Zbog toga su za usvajanje temeljnih i specifičnih znanja iz tog područja, poglavlja knjige Taksonomija, filogeneza, morfologija, fiziologija i metabolizam bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija i Probiotička, prebiotička i simbiotička fermentirana mlijeka prilagođena i za korištenje studentima studija nutricionizma i medicine. Knjiga će biti korisna i stručnjacima koji rade u mljekarskoj industriji u proizvodnji fermentiranih mlijeka ili se bave dizajniranjem novih proizvoda. Konačno, vjerujem da knjiga može biti korisna mnogim djelatnicima koji rade u državnim tijelima na poslovima savjetovanja, legislative i kontrole namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Samaržija, Dubravka
Fermentirana mlijeka, Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2015 (Udžbenici)
Samaržija, D. (2015) Fermentirana mlijeka. Zagreb, Hrvatska mljekarska udruga.
@book{book, author = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2015}, pages = {413}, keywords = {Fermented milks, starter cultures, technology, probiotic dairy products, quality control}, isbn = {978-953-7472-10-8}, title = {Fermented milks}, keyword = {Fermented milks, starter cultures, technology, probiotic dairy products, quality control}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Zagreb} }