Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 795086

Jezično ispitivanje danas


Bagarić Medve, Vesna
Jezično ispitivanje danas // Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika, 40 (2011), 4; 319-341 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Jezično ispitivanje danas
(Language testing today)

Autori
Bagarić Medve, Vesna

Izvornik
Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika (0351-0840) 40 (2011), 4; 319-341

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Ispitivanje; procjenjivanje; komunikacijsko jezično ispitivanje; procjenjivanje performanse; standardizirano ispitivanje; ispitivanje u razrednoj sredini
(Testing; assessment; communicative language testing; performance assessment; standardized testing; classroom testing)

Sažetak
U radu pod naslovom Testovi u stranim jezicima objavljenom u ovome časopisu 1971. godine, prof. dr. sc. Mirjana Vilke daje pregled vrsta ispita, svrhe ispita, sadržaja ispita i načina ispitivanja i procjenjivanja u nastavi stranoga jezika. Od 1970-ih do danas došlo je do značajnoga napretka u razumijevanju toga što ispitujemo i kako ispitujemo, tj. u odnosu na određenje konstrukta i metoda ispitivanja. Postojeći pojmovi su preciznije određeni, a predložen je i niz novih koncepata kao rezultat istraživanja koja su dovela do brzoga razvoja jezičnoga ispitivanja kao znanstvene poddiscipline primijenjene lingvistike. U radu se nakon prikaza pristupa jezičnome ispitivanju od sredine 20. stoljeća do danas, vrsta ispitivanja i ispita, iznose trenutne teorijske i empirijske spoznaje u vezi sa svrhom i sadržajem ispita, problematici razvoja zadataka i instrumenata za procjenu, provedbi i analizi ispita. Kraj rada donosi pregled tematskih područja u okviru kojih se u budućnosti može očekivati intenzivnija istraživačka aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Vesna Bagarić Medve, (245640)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • MLA Bibliography, Language Teaching Abstracts