Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 795083

Istraživanja poučavanja inih jezika i ovladavanja njima


Bagarić Medve, Vesna; Pavičić Takač, Višnja
Istraživanja poučavanja inih jezika i ovladavanja njima // Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika, 43 (2014), 2; 81-103 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 795083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanja poučavanja inih jezika i ovladavanja njima
(Research on second language teaching and acquisition)

Autori
Bagarić Medve, Vesna ; Pavičić Takač, Višnja

Izvornik
Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika (0351-0840) 43 (2014), 2; 81-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
metode istraživanja; poučavanje inih jezika i ovladavanje inim jezicima; znanstveni časopisi
(research methods; teaching foreign languages; second language acquisition; scientific journals)

Sažetak
Što atribut „znanstveni“ ima s nastavom stranoga jezika? Pitanje je to koje je prije više od 30 godina postavila Mirjana Vilke u svome članku „Metodologija znanstvenog istraživanja u nastavi stranih jezika“ (1979). Dokaze znanstvenosti glotodidaktike autorica pronalazi u temama istraživanja i metodama koje su preuzete iz drugih znanstvenih disciplina, ali su prilagođavane specifičnim zahtjevima glotodidaktike i takve primjenjivane u istraživanjima pitanja iz područja ovladavanja i poučavanja inih jezika. S obzirom da se u to vrijeme radilo o samim početcima glotodidaktike kao znanstvene discipline, Vilke pretpostavlja da će sustavna istraživanja čimbenika koji utječu na ovladavanje inim jezicima zaživjeti u budućnosti te da će jedno od obilježja tih istraživanja biti razvoj i usavršavanje istraživačkih metoda i instrumenata. Navedena su razmišljanja dala poticaj za provedbu analize izvješća o istraživanjima u području učenja, poučavanja i usvajanja inih jezika objavljenih u odabranim znanstvenim publikacijama u posljednjih pet godina. Cilj je analize bio utvrditi a) kojim su se temama, odnosno aspektima učenja i poučavanja inih jezika istraživači bavili, i b) koje su istraživačke metode primjenjivali u svojim istraživanjima. Korpus obuhvaća izvorne znanstvene članke iz područja ovladavanja i poučavanja inih jezika koji su objavljeni u četiri vodeće publikacije u Hrvatskoj (časopisi Strani jezici, Studia Romanica et Anglica Zagrabiensia, Zagreber germanistische Beiträge i zbornici Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku) i svijetu (Second Language Research, Language Learning, Studies in Second Language Acquisition, Modern Language Journal). Nalazi se razmatraju s obzirom na aktualne preporuke istraživača o tome koja teorijska polazišta i metodološke pristupe slijediti u budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Bagarić Medve, Vesna; Pavičić Takač, Višnja
Istraživanja poučavanja inih jezika i ovladavanja njima // Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika, 43 (2014), 2; 81-103 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bagarić Medve, V. & Pavičić Takač, V. (2014) Istraživanja poučavanja inih jezika i ovladavanja njima. Strani jezici : časopis za unapređenje nastave stranih jezika, 43 (2), 81-103.
@article{article, year = {2014}, pages = {81-103}, keywords = {research methods, teaching foreign languages, second language acquisition, scientific journals}, journal = {Strani jezici : \v{c}asopis za unapre\djenje nastave stranih jezika}, volume = {43}, number = {2}, issn = {0351-0840}, title = {Research on second language teaching and acquisition}, keyword = {research methods, teaching foreign languages, second language acquisition, scientific journals} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ERIC: Educational Resources Information
  • Linguistic and Language Behavior Abstracts, Linguistic Bibliography Online, MLA Directory of Periodicals, MLA International Bibliography