Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dr. Andrija Živković: Moralni teolog u kontekstu svoga vremena (CROSBI ID 400409)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Begić, Martina Dr. Andrija Živković: Moralni teolog u kontekstu svoga vremena / Dugalić, Vladimir (mentor); Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb, . 2014

Podaci o odgovornosti

Begić, Martina

Dugalić, Vladimir

hrvatski

Dr. Andrija Živković: Moralni teolog u kontekstu svoga vremena

Dr. Andrija Živković, svestrani intelektualac svoga vremena koji se hrabro suočavao s različitim teološkim pitanjima i problemima, vrstan teolog, znanstvenik koji se nije povodio za trenutnim uspjesima, obilježio je svojim interdisciplinarnim načinom promišljanja teološko-crkveni i društveni život u Hrvatskoj u razdoblju od druge polovine 19. do prve polovine 20. stoljeća. Autorica ovim radom želi predstaviti zaokruženu preglednu studiju o Andriji Živkoviću na temelju bogate arhivske građe i koristeći se elementima istraživačke, interpretacijske, sintetičko-kritičke i narativne metode te donosi nove spoznaje o njegovu životu i znanstvenom radu.Znanstveni opus kao i bogati biografski podatci o tom velikanu povijesti moralno-teološke misli u Hrvata ne zaslužuju da ostanu zatvoreni u prostorijama arhivâ, već autorica želi da iziđu na svjetlo dana kako bi obogatili znanstvenu teološku misao. Andrija Živković bio je ne samo izniman znanstvenik svoga vremena nego je djelovao i kao svećenik, promicatelj vjerskog ujedinjenja i kršćanske kulture. Njegovo je djelovanje ostavilo duboke tragove ne samo na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i sam radio kao dugogodišnji profesor i pročelnik Katedre moralne teologije, nego i kod katoličke inteligencije i svećenstva. Da bi sadržaj rada bio što sustavniji, rad je podijeljen na tri poglavlja. U prvom poglavlju prikazuje se život i rad Andrije Živkovića. U drugom poglavlju autorica izborom tema iz fundamentalnog morala prikazuje teološku misao Andrije Živkovića, naglašavajući pritom rukopis Osnovnoga moralnog bogoslovlja iz 1948. godine. U trećem poglavlju autorica s upitnim prizvukom progovara o Andriji Živkoviću kao kritičaru društva ili socijalnom etičaru.

Andrija Živković; teologija; kršćanska kultura; vjersko ujedinjenje; Katolički bogoslovni fakultet; Osnovno moralno bogoslovlje; fundamentalni moral; kritičar društva; socijalni etičar.

nije evidentirano

engleski

Dr. Andrija Zivkovic: A Moral Theologian in the context of his time

nije evidentirano

Andrija Živković; theology; ethical culture; Theological review; Basic moral theology; fundamental moral; Catholic social doctrine; critic of society; social ethicist.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

324

04.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Teologija