Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Andrija Živković i kršćanske kreposti (CROSBI ID 400408)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Begić, Martina Andrija Živković i kršćanske kreposti / Biškup, Marijan (mentor); Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Begić, Martina

Biškup, Marijan

hrvatski

Andrija Živković i kršćanske kreposti

Prof. Andrija Živković hrvatski teolog i duhovni pisac 20. stoljeća može se slobodno prikazati kao osoba sa svestranim i literarnim opusom znanstvenih radova. Jedan od motiva licencijatskog rada bio je i upravo osjećaj prof. Živkovića za uočavanje problematike suvremenog života. U brojnim djelima, člancima, prikazima i izvještajima ovaj se znanstvenik dotaknuo najvažnijih teoloških pitanja, ali težište njegova rada i interesa bila je i ostala do smrti etičko – moralna problematika. Njegovo životno djelo „Katoličko moralno bogoslovlje“, to jest cjeloviti prikaz etičko – moralne misli spada u to područje, gdje smo posebno izdvojili govor o kršćanskim krepostima kao stožerima pojedinca i društva uopće. Prije prof. Andrije Živkovića profesori moralnog bogoslovlja na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu svoja su predavanja održavali na latinskom jeziku, koji je ujedno i bio službeni jezik Crkve, i baš tada se pojavljuje prof. Živković s cjelovitim prikazom moralnog bogoslovlja na hrvatskom jeziku. Ovo djelo je ne samo od velike vrijednosti za našu moralnu teologiju nego i za hrvatsku teološku misao uopće. Pisanom riječju prof. Živković uvelike je doprinio napretku znanstvenog časopisa Bogoslovska smotra koji bilježi stoljeće svoga postojanja, te su ga članovi Hrvatske bogoslovske akademije i pohvalili kao njezinog urednika. Također, njegova upečatljiva zasluga je i produljenje vremena trajanja bogoslovnog studija sa četiri na šest godina, i to ne samo zbog nemogućnosti svladavanja nastavne materije u tom kratkom periodu, nego i zbog što boljeg podučavanja budućih svećenika kao pastoralnih djelatnika koje je uvijek imao na umu. Osim što se prof. Andrija Živković odlikovao kao izniman znanstvenik svoga vremena, djelovao je kao svećenik, promicatelj vjerskog ujedinjenja, promicatelj kršćanske kulture pobijajući pri tom ideje etičke kulture Miljenka Vidovića. Stoga, njegovo djelovanje je ostavilo duboke tragove ne samo na Katoličko bogoslovskom fakultetu nego i kod katoličke inteligencije i svećenstva.

teologija; Andrija Živković; kreposti; etička kultura; studijski bogoslovni program; Bogoslovska smotra; Hrvatska bogoslovna akademija; vjersko ujedinjenje.

nije evidentirano

engleski

Andrija Živković and christian virtues

nije evidentirano

theology; Andrija Živković; virtues; ethical culture; theology studies program; Bogoslovska Smotra; Croatian Theological Academy; religious unity.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

151

12.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Teologija