Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA (CROSBI ID 224002)

Prilog u časopisu | ostalo

Lasić, Dario ; Bošnir, Jasna ; Serdar, Sonja ; Tomić, Robert ; Konjarik, Josipa. VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA // Paediatria Croatica. Supplement, 59 (2015), Suppl2; 48-48

Podaci o odgovornosti

Lasić, Dario ; Bošnir, Jasna ; Serdar, Sonja ; Tomić, Robert ; Konjarik, Josipa.

hrvatski

VAŽNOST ANALIZE CJELODNEVNIH OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA

Institucionalna prehrana u dječjim vrtićima treba biti usklađena s važećim prehrambenim standardima i normativima, radi zadovoljavanja većine potreba energetskih i hranjivih tvari, kako bi se osigurali djetetov pravilan rast i razvoj. Cilj ovog rada je utvrditi udovoljavaju li gotovi obroci hrane u dječjim vrtićima na području Grada Zagreba normativima i preporukama o energetskim potrebama djece u dobi od 4 do 6 godina, sukladno Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima. Ispitivanjem je obuhvaćeno 10 dječjih vrtića na različitim područjima Grada Zagreba tijekom 2014. godine. Kao uzorci za analizu uzeti su cjelodnevni gotovi uzorci hrane prema ugovoru: doručak, ručak i užina. Uzorci gotovih obroka uzimaju se četiri puta na godinu, a da bi rezultati bili realniji, uzimani su metodom slučajnih uzoraka i nenajavljeno. Rezultati ispitivanja na bazi 10 slučajno odabranih vrtića u Gradu Zagrebu upućuju na to da svi vrtići zadovoljavaju zastupljenošću pojedinih nutrijenata u cjelodnevnom obroku (energetska vrijednost 1600 kcal/dan, bjelančevine 10-15%, masti ≤30-35%, ugljikohidrati 50-60%), te su oni u skladu s preporučenim dnevnim unosima za djecu vrtićke dobi. Kod nekih vrtića sadržaj bjelančevina je na gornjoj granici uz posljedično manje dodatka masti, ali unutar okvira zadanih vrijednosti Programa. Kontinuiranim i nenajavljenim uzorkovanjem gotovih obroka hrane u vrtićima, uzimajući u obzir realne količine hrane za koje se očekuje da djeca mogu konzumirati, može se dobro procijeniti oko 75% djetetovih dnevnih nutritivnih potreba. Stalnom edukacijom osoblja, zaduženog za nabavak i pripremu hrane, mogu se izbjeći problemi poput lošeg izbora manje kvalitetne hrane, kao i potencijalnih izvora alergija i/ili netolerancije podrijetlom od hrane za tu najosjetljiviju populaciju.

djeca; kvaliteta; prehrana; vrtići

nije evidentirano

engleski

IMPORTANCE OF ANALYSIS OF MEALS IN KINDERGARTENS

nije evidentirano

children; quality; nutrition; kindergartens

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (Suppl2)

2015.

48-48

objavljeno

1330-724X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice
Indeksiranost