Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena reverzne osmoze u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 400401)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Topić, Ivanka Primjena reverzne osmoze u prehrambenoj industriji / Kuleš, Mirko (mentor); Habuda-Stanić, Mirna (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Topić, Ivanka

Kuleš, Mirko

Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Primjena reverzne osmoze u prehrambenoj industriji

Da bi dobili vodu koja je sirovina u prehrambenoj industriji kod proizvodnje piva, potrebno je sirovu vodu prethodno obraditi kako bi ona ispunjavala osnovne zahtjeve. S obzirom na različite tradicije i procese proizvodnje piva postoje i različiti zahtjevi za kvalitetom vode, stoga sirova voda koja se dobiva iz arteških bunara ne može se kao takva koristi u proizvodnji, potrebno je tu bunarsku vodu obraditi putem nekoliko tehnoloških operacija: dezinfekcija, oksidacija te taloženje i filtracija na pješčanim filterima. Glavni postupak koji slijedi jest primjena reverzne osmoze koja spada u grupu membranskih procesa. Radi na principu suprotnog protoka i najčešće je prisutna u obliku modula spiralnog namotaja. Reverzna osmoza je najbolja metoda za uklanjanje soli iz vode ali i drugih zaostalih čestica u vodi. Voda koja je prošla reverznom osmozom zove se demineralizirana, i ukupna tvrdoća joj iznosi nula (UT=0).

membranska filtracija; prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Application of reverse osmosis in food industry

In order to get water which is the main raw ingredient for beer production, it is required for raw water to be processed to accomplish the main demands. Because there are different traditions and process of beer production there are and different demands for water quality, that is why that raw water derived from artesian can not be used in beer production. It is necessary for that water to be refine by some tehnological metodes which are: disinfection, oxidation, sedimentation and filtration on the sand filters. The main metod that follows is reverse osmosis which pertain to group of membrane processes. RO membranes are tipically operated in cross flow mode and are most commonly available as spiral wound modules. Reverse osmosis is the best method for salt removal and other particles from the water. Total hardness of water treated with RO amounts zero and is called desalting water.

membrane filtration; food industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

02.10.2009.

obranjeno

109:113938

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice