Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794501

Babukićeva Ilirska slovnica – 160 godina poslije


Tafra, Branka
Babukićeva Ilirska slovnica – 160 godina poslije // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 4 (2015), 1-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Babukićeva Ilirska slovnica – 160 godina poslije
(Babukić's Ilirska slovnica – 160 years later)

Autori
Tafra, Branka

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231) 4 (2015); 1-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Vjekoslav Babukić; Ilirska slovnica; ilirski preporod; hrvatski jezik; hrvatska gramatika; povijest hrvatskoga standardnoga jezika
(Vjekoslav Babukić; Ilirska slovnica; IIlyrian movement; Croatian language; Croatian grammar; history of Croatian standard language)

Sažetak
Prije stotinu i šezdeset godina objavljena je Ilirska slovnica koja je predugo čekala objektivnu jezikoslovnu valorizaciju. Premda je to prva znanstvena gramatika hrvatskoga jezika i premda je Vjekoslav Babukić bio prvi i glavni kodifikator hrvatskoga jezika polovinom 19. stoljeća te prvi profesor hrvatskoga jezika na visokoškolskoj ustanovi, pa su već zbog toga i autor i njegova gramatika važni za hrvatsko jezikoslovlje, jezikoslovna kroatistika sve donedavna nije pokazivala zanimanje za Babukića gramatičara. Ilirska je slovnica bila prekretnica za svoga autora, ona ga je gurnula u financijsku i profesionalnu propast i od nje su dalje njegova karijera i njegovo djelo krenuli prema zaboravu. Gramatika je odmah nakon izlaženja doživjela negativne ocjene koje su ostale u kroatistici sve do kraja 20. stoljeća i zbog kojih njezine korice nisu ni otvarane. U radu se analiziraju razlozi zbog kojih su tu gramatiku kroatisti zaobilazili u svojim istraživanjima te se otkrivaju s jedne strane njezini nedostaci i s druge strane njezine znanstvene vrijednosti. S velike vremenske distancije ocjenjuje se njezino mjesto u povijesti hrvatskoga jezikoslovlja, ali i značenje godine njezina izlaženja (1854. godina) za povijest hrvatskoga književnoga jezika.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Branka Tafra, (48992)