Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva (CROSBI ID 223957)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Josipović, Renata ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Stanzer, Damir ; Cvitković, Ante ; Mrvčić, Jasna Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva // Mljekarstvo, 66 (2016), 1; 12-25

Podaci o odgovornosti

Josipović, Renata ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Stanzer, Damir ; Cvitković, Ante ; Mrvčić, Jasna

hrvatski

Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva

Sir je visoko cijenjeni mliječni proizvod u mnogim zemljama svijeta, a posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i dio kulture i obilježja neke zemlje. Zahvaljujući zemljopisnom položaju i klimatsko-vegetacijskoj raznolikosti Republike Hrvatske, u pojedinim regijama razvijena je proizvodnja različitih tradicionalnih sireva uz upotrebu začina. Kod proizvodnje sireva sa začinima, začini se dodaju ili u sir koji se potom oblikuje, ili se sir omata lišćem začinskog bilja, ponekad se začini nanose na površinu sira, a samo u rjeđim slučajevima začini se stavljaju u sam gruš. Dodatak začina u sirarstvu pridonosi poboljšanju senzorskih karakteristika, povećanju stabilnosti i roka trajanja sira te povećanju nutritivne vrijednosti sira. Kemijski sastav začina je kompleksan i svaki začin ima neki specifičan i dominantan sastojak koji pridonosi aromi proizvoda i/ili antimikrobnom i antioksidacijskom djelovanju začina. U ovom radu dan je pregled začinskog i aromatskog bilja kao prirodnih konzervansa koji se koriste u proizvodnji tradicionalnih sireva.

začini; sir; antioksidativno i antimikrobno djelovanje

nije evidentirano

engleski

The use of spices in the production of traditional cheeses

nije evidentirano

spices; cheese; antioxidant and antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66 (1)

2016.

12-25

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Indeksiranost