Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794202

Retorika informativnih medijskih sadržaja


Blagus Bartolec, Goranka
Retorika informativnih medijskih sadržaja // Jezik medija nekada i sada. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanoga 6. i 7. lipnja 2014. na Filozofskom fakultetu u Osijeku / Rišner, Vlasta (ur.).
Zagreb, Osijek: Hrvatska sveučilišna naklada – Filozofski fakultet u Osijeku, 2016. str. 276-296


Naslov
Retorika informativnih medijskih sadržaja
(Rhetoric of informative (news) program)

Autori
Blagus Bartolec, Goranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Jezik medija nekada i sada. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanoga 6. i 7. lipnja 2014. na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Urednik/ci
Rišner, Vlasta

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada – Filozofski fakultet u Osijeku

Grad
Zagreb, Osijek

Godina
2016

Raspon stranica
276-296

ISBN
978-953-314-083-4

Ključne riječi
Medijski iskaz, informativni program, retorička sredstva i postupci, Dnevnik HRT-a
(Media discourse, figures of speech, informative (news) program, HTV's Dnevnik)

Sažetak
U informativnome je medijskom iskazu na retoričkoj razini moguće uočiti utjecaj triju jezičnih stilova. Uz temeljni publicistički stil, s obzirom na sadržajnu koncepciju medijskoga iskaza, dakle usmjerenost na reprodukciju društvenih zbivanja, uočljiva je primjena pravnoga, tj. administrativnoga jezika kojim se služe predstavnici javnih tijela i državne uprave. To je prije svega uočljivo na leksičkoj razini, odabirom posebnih riječi i sintagma (transparentan, tržišna politika, politika cijena, indeks proizvodne rentabilnosti, kršenje međunarodnoga sporazuma, pregovori na visokoj razini, osigurati pregovaračku poziciju, ratifikacija sporazuma). U medijskom iskazu važnu ulogu ima i razgovorni jezik, točnije žargonski jezik pojedinih društvenih skupina. Lakonizmi također, osim diskurzivnih obilježja samih medija, također imaju podlogu u razgovornom jeziku (kulturnjaci, muzealci, prvi čovjek Sabora, Obamina administracija, prvi financijaš, naši susjedi, prvi čovjek eurovlade, europarlamentarci). Analizom informativnih televizijskih sadržaja (Dnevnik HTV-a) pokušava se utvrditi u kolikoj se mjeri i na koji način tradicionalan model retoričkih figura preslikava u suvremenome informativnom programu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Goranka Blagus Bartolec, (229754)