Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče (CROSBI ID 400302)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bušnja, Monika
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Utjecaj različitih šećera na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane kore naranče
Osmotska dehidratacija, osobito uz prethodnu obradu ultrazvukom značajno utječe na termofizička svojstva, fazne prijelaze i stanje vode u hrani. Pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) mogu se dobiti osnovne informacije o faznim prijelazima kao što je staklasti prijelaz, koji pojašnjava pojam stabilnosti hrane tijekom procesiranja i skladištenja. Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih šećera (fruktoze, saharoze) i njihovih kombinacija s trehalozom (45% F + 10% T i 45% F + 20% T ; 45% S + 10% T i 45% S + 20% T) te narančinog sirupa (65% NS) na temperaturu staklastog prijelaza osmotski dehidratirane i liofilizirane kore naranče. Također je praćen njihov utjecaj na boju (albeda i flaveda) i teksturu kore naranče. Obrada je provedena u uvjetima atmosferskog tlaka uz miješanje (OD), vakuuma (PVOD) i vakuuma s primjenom ultrazvuka (UZPVOD). Utjecaj trehaloze na porast Tg bio je najveći (oko 15 °C) na primjeru obrada sa kombinacijama saharoze i trehaloze. Povećanje koncentracija šećera imalo je značajan utjecaj na indeks učinkovitosti procesa osmotske dehidratacije (DEI). Pad L* vrijednosti kod svih obrada bio je veći u više poroznom albedu. Ultrazvučna pulsirajuća vakuum obrada (UZPVOD) je značajnije utjecala na omekšavanje teksture od osmotske dehidratacije pri atmosferskom tlaku (OD) i pulsirajuće vakuum obrade (PVOD).
osmotska dehidratacija ; vakuum ; ultrazvuk ; staklasti prijelaz ; DSC ; kora naranče
nije evidentirano
engleski
Influence of different sugars on the glass transition temperature of osmotic dehydrated orange peel
nije evidentirano
osmotic dehydration ; vacuum ; ultrasound ; glass transition ; DSC ; orange peel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
28.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek