Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije (CROSBI ID 400299)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jerković, Ivona
Pichler, Anita
hrvatski
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije
Pojam jedinični proces označava jednu ili više operacija, kemijskih ili enzimskih reakcija usmjerenih na evidentnu i smislenu promjenu u procesiranom materijalu kao što su sterilizacija, prženje, kuhanje, smrzavanje. Visoka temperatura u procesima prehrambene industrije se koristi u procesima konzerviranja odnosno u procesima termičke sterilizacije i pasterizacije. Konzerviranje namirnica je zajednički naziv za različite procese, odnosno postupke kojima je cilj u što većoj mjeri i kroz što duži period očuvati izvornu kvalitetu neke namirnice, tj. spriječiti njezino kvarenje i degradaciju. Termički postupci inaktiviranja mikroorganizama u hrani uključuju termičku sterilizaciju i pasterizaciju, dvije gotovo identične tehnike obrade hrane koje se međusobno razlikuju prvenstveno u postavljenom cilju i visini primijenjene temperature. Kod pasterizacije se hrana zagrijava na temperature ispod 100 °C s ciljem da se inaktiviraju vegetativni oblici mikroorganizama dok su kod termičke sterilizacije te temperature iznad 100 °C, a cilj je inaktivirati i vegetativne oblike i spore mikroorganizama. Proces sterilizacije može se provesti: 1) prije punjenja i zatvaranja proizvoda u ambalažu, 2) nakon punjenja i zatvaranja proizvoda u hermetičku ambalažu i 3) kombinirano.
proces ; konzerviranje ; sterilizacija ; pasterizacija
nije evidentirano
engleski
Applications of high temperature in processes of the food industry
nije evidentirano
process ; canning ; sterilization ; pasteurization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
02.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek