Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije (CROSBI ID 223899)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Pichler, Anita ; Pozderović, Andrija ; Prskalo, Anamarija ; Andrašek, Iva ; Kopjar, Mirela Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije // Glasnik zaštite bilja, 6 (2015), 34-43

Podaci o odgovornosti

Pichler, Anita ; Pozderović, Andrija ; Prskalo, Anamarija ; Andrašek, Iva ; Kopjar, Mirela

hrvatski

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije

Aroma vina je jedan od glavnih karakteristika koji određuje kakvoću vina i ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača. Miris vina predstavlja ekstremno velik kvalitativni i kvantitativni kemijski kompleks, jer sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svijetlu reflektiraju od tamno crvene do plavičaste boje. To su spojevi koji imaju odlučujuću ulogu u tvorbi boje i arome crnih vina. Pripadaju grupi flavonoida, a uloga tih pigmenata je antioksidacijska zaštita grožđa od štetnog UV zračenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima Erdutskog vinogorja Istočne Slavonije tijekom dvije uzastupne godine. Ispitivani su uzorci vina Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima. Rezultati analize vina su pokazali da je Cabernet Sauvignon imao najveći udio spojeva arome, dok je Pinot crni imao najmanji. Nije bilo značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti sva tri ispitivana vina. Crno vino Erdutskog vinogorja sorte Pinot crni imao je najveći sadržaj antocijana u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.

crno vino ; aromatični spojevi ; polifenoli ; antocijani ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from Erdut vineyard Eastern Slavonia

nije evidentirano

red wine ; aroma compounds ; polyphenols ; anthocyanins ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2015.

34-43

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice