Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793950

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije


Pichler, Anita; Pozderović, Andrija; Prskalo, Anamarija; Andrašek, Iva; Kopjar, Mirela
Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije // Glasnik zaštite bilja, 6 (2015), 34-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije
(Impact of vineyard and climatic conditions on the aroma compounds, anthocyanin and polyphenol content of red wines from Erdut vineyard Eastern Slavonia)

Autori
Pichler, Anita ; Pozderović, Andrija ; Prskalo, Anamarija ; Andrašek, Iva ; Kopjar, Mirela

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2015); 34-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crno vino ; aromatični spojevi ; polifenoli ; antocijani ; antioksidacijska aktivnost
(Red wine ; aroma compounds ; polyphenols ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
Aroma vina je jedan od glavnih karakteristika koji određuje kakvoću vina i ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača. Miris vina predstavlja ekstremno velik kvalitativni i kvantitativni kemijski kompleks, jer sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svijetlu reflektiraju od tamno crvene do plavičaste boje. To su spojevi koji imaju odlučujuću ulogu u tvorbi boje i arome crnih vina. Pripadaju grupi flavonoida, a uloga tih pigmenata je antioksidacijska zaštita grožđa od štetnog UV zračenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima Erdutskog vinogorja Istočne Slavonije tijekom dvije uzastupne godine. Ispitivani su uzorci vina Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima. Rezultati analize vina su pokazali da je Cabernet Sauvignon imao najveći udio spojeva arome, dok je Pinot crni imao najmanji. Nije bilo značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti sva tri ispitivana vina. Crno vino Erdutskog vinogorja sorte Pinot crni imao je najveći sadržaj antocijana u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record