Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793735

Svrhe sankcija i povjerenje u policiju i pravosuđe– stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine u odnosu na 2005. godinu.


Sučić, Ines; Franc, Renata; Karlović, Ruža; Šakić, Vlado
Svrhe sankcija i povjerenje u policiju i pravosuđe– stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine u odnosu na 2005. godinu. // Zbornik radova IV. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu" / Butorac, Ksenija (ur.).
Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2015. str. 393-4167 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Svrhe sankcija i povjerenje u policiju i pravosuđe– stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine u odnosu na 2005. godinu.
(PURPOSES AND CAUSES OF SENTENCING CRIMINAL BEHAVIOUR – DIFFERENCES IN PUBLIC AND POLICE OFFICERS' ATTITUDES 2014 – 2005)

Autori
Sučić, Ines ; Franc, Renata ; Karlović, Ruža ; Šakić, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova IV. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu" / Butorac, Ksenija - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2015, 393-4167

ISBN
978-953-161-291-6

Skup
V. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Svrhe kazni; uzroci kriminalnog ponašanja; povjerenje u policiju; povjerenje u sudstvo; policija; javnost
(Attitudes; sentencing purposes; police; public)

Sažetak
Mišljenja javnost o svrhama kazni i uzrocima kriminalnog ponašanja pružaju uvid u razinu njihove obaviještenosti, ali i razinu podrške određenim politikama kažnjavanja te eventualno odobravanje i/ili poticanje određenog tipa reakcija kazneno-pravnog sustava. Stavovi policijskih službenika također su izuzetno važni prilikom kreiranja mjera suzbijanja i prevencije kriminaliteta. Cilj ovog rada je dvojak: prvi je utvrditi razlikuju li se opća javnost i policijski službenici u svojim stavovima o svrhama sankcija, uzrocima kriminalnog ponašanja, povjerenju u policiju i pravosuđe te stavu o primjerenosti sudskih kazni u Hrvatskoj. Drugi cilj rada je utvrditi jesu li se analizirani stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine promijenili u odnosu na iste stavove iz 2005. godine. Analizirani podaci prikupljeni su anketnim ispitivanjima provedenim 2005. godine i 2014. godine na dva nacionalno reprezentativna uzorka (javnost: N2005=924 i N2014=1000 ; ) te dva prigodna uzorka policijskih službenika (policijski službenici: N2005=105 i. N2014=159). Sudionici oba uzroka u obje točke vremena iskazuju veće povjerenje u policiju nego u pravosuđe. Najveće povjerenje u policiju iskazali su policijski službenici 2005. godine. Policijski službenici su 2014. godine iskazali najmanje povjerenje u pravosuđe i ujedno su sudske kazne u Hrvatskoj ocijenili značajno blažima. Međutim, potrebno je napomenuti kako većina svih sudionika sudske kazne u RH procjenjuje preblagima. Veći broj sudionika (više od 50%) u oba uzroka i u obje točke mjerenja uzrok kriminalnog ponašanju u većoj mjeri pripisuju društvenim nego individualnim karakteristikama. Ujedno, javnost i policijski službenici 2014. godine u odnosu na 2005. godinu značajno manje podržavaju rehabilitaciju i značajno više podržavaju kažnjavanje kao svrhu sankcija. Osobe koje vjeruju da su sudske kazne u RH preblage i pripisuju kriminalno ponašanje u većem stupnju individualnim karakteristikama u većem stupnju i zagovaraju kažnjavanje kao svrhu sankcioniranja kriminalnog ponašanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb