Kemijski sastav rakije komovice (CROSBI ID 400249)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pokrajčić, Mara
Budić-Leto, Irena
hrvatski
Kemijski sastav rakije komovice
Komovica je rakija koja se proizvodi destilacijom alkoholno fermentirane komine od grožđa. U Dalmaciji se tradicionalno proizvodi komovica zbog iskorištavanja sirovine koja zaostaje nakon proizvodnje vina. Na kemijski sastav komovice utječu brojni čimbenici od kojih su najvažniji: zdravstveno stanje i stupanj zrelosti grožđa, svojstva sorte, tehnologija prerade grožđa, način provođenja alkoholne fermentacije, proces destilacije kao i kemijske promjene koje se odvijaju tijekom odležavanja rakije. Na kvalitetu rakije znatno utječe sorta grožđa koja pridonosi konačnoj aromi, a u sebi nose i neke važne hlapljive spojeve: terpene i C 13- norizporenoide, koji su odgovorni za cvjetne i voćne arome. Uz alkohol kao osnovni sastojak rakije kemijski sastav rakije komovice s područja Dalmacije čine viši alkoholi, hlapljive kiseline, hlapljivi esteri, metanol i acetaldehid.
komovica ; kemijski sastav ; hlapljivi spojevi arome ; destilacija
nije evidentirano
engleski
The chemical composition of grape marc
nije evidentirano
grape marc ; chemical composition ; volatile aroma compounds ; destillation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
25.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Splitu; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Split