Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav rakije komovice (CROSBI ID 400249)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pokrajčić, Mara Kemijski sastav rakije komovice / Budić-Leto, Irena (mentor); Split, Sveučilište u Zagrebu / Sveučilište u Splitu / Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, . 2015

Podaci o odgovornosti

Pokrajčić, Mara

Budić-Leto, Irena

hrvatski

Kemijski sastav rakije komovice

Komovica je rakija koja se proizvodi destilacijom alkoholno fermentirane komine od grožđa. U Dalmaciji se tradicionalno proizvodi komovica zbog iskorištavanja sirovine koja zaostaje nakon proizvodnje vina. Na kemijski sastav komovice utječu brojni čimbenici od kojih su najvažniji: zdravstveno stanje i stupanj zrelosti grožđa, svojstva sorte, tehnologija prerade grožđa, način provođenja alkoholne fermentacije, proces destilacije kao i kemijske promjene koje se odvijaju tijekom odležavanja rakije. Na kvalitetu rakije znatno utječe sorta grožđa koja pridonosi konačnoj aromi, a u sebi nose i neke važne hlapljive spojeve: terpene i C 13- norizporenoide, koji su odgovorni za cvjetne i voćne arome. Uz alkohol kao osnovni sastojak rakije kemijski sastav rakije komovice s područja Dalmacije čine viši alkoholi, hlapljive kiseline, hlapljivi esteri, metanol i acetaldehid.

komovica ; kemijski sastav ; hlapljivi spojevi arome ; destilacija

nije evidentirano

engleski

The chemical composition of grape marc

nije evidentirano

grape marc ; chemical composition ; volatile aroma compounds ; destillation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

25.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Splitu; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Split

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)