Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793596

Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945.


Vojak Danijel; Papo, Bibijana; Tahiri, Alen
Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945., Zagreb: Institut društvenih znanosti, Ivo Pilar ; Romsko nacionalno vijeće, 2015 (ostalo)


Naslov
Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945.
(The Suffering of Roma in the Independent State of Croatia 1941 – 1945)

Autori
Vojak Danijel ; Papo, Bibijana ; Tahiri, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, ostalo, znanstvena

Izdavač
Institut društvenih znanosti, Ivo Pilar ; Romsko nacionalno vijeće

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
416

ISBN
978-953-7964-32-0

Ključne riječi
Romi; Drugi svjetski rat; Nezavisna Država Hrvatska; stradanje; dokumenti; bibliografija
(Roma; World War II; Independent State of Croatia; the suffering; documents; bibliography)

Sažetak
Namjera je ovog djela pridonijeti razumijevanju stradanja Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Potrebno je napomenuti kako je knjiga nastala kao rezultat znanstvenoistraživačkog projekta Stradanje Roma na području Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata, čijim je nositeljem Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a partnerska organizacija Romsko nacio- nalno vijeće iz Zagreba. U opisu projektnoga prijedloga, između ostaloga, navodilo se kako će proučavanje biti usmjereno na analizu dostupnih arhivskih, muzejskih i drugih relevantnih izvora u određenome vremenskom okviru te kako „nije cilj prikupiti sve izvore, već one najrelevantnije“. Kao cilj projekta postavljalo se provođenje jednogodišnjega istraživanja te izdavanje znanstvene publikacije s rezultatima istraživanja unutar toga razdoblja. Istraživanje je obuhvatilo trinaest arhivskih, četiri muzejske i dvije knjižnične ustanove. Među arhivskim ustanovama ono se provodilo u: Hrvatskom državnom arhivu, Državnom arhivu u Zagrebu, Državnom arhivu u Karlovcu, Državnom arhivu u Varaždinu, Državnom arhivu u Bjelovaru, Državnom arhivu u Slavonskom Brodu i njegovu Odjelu u Požegi, Državnom arhivu u Sisku, Državnom arhivu u Osijeku, Državnom arhivu u Pazinu, Vojnom arhivu Republike Srbije u Beogradu, Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu te Arhivu Republike Srpske u Banjoj Luci. Istraživanje se obavljalo i u sljedećim muzejskim ustanovama: Hrvatskom povijesnom muzeju, Muzeju grada Koprivnice, Muzeju romske kulture u Beogradu i Historijskome muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a u okviru knjižničnih ustanova obuhvatilo je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te Gazi Husrev‑begovu biblioteku u Sarajevu. Izbor ustanove koja će se obuhvatiti istraživanjem ponajprije se temeljio na dotadašnjim spoznajama o mogućem posjedovanju relevantnih dokumenata, kao i na dostupnim podacima o većoj prisutnosti romskog stanovništva na tim područjima uoči i početkom Drugoga svjetskog rata. U sklopu navedenog projekta pronađeno je dvjestotinjak spisa s više od tisuću stranica dokumenata, u kojima se ne nalaze samo podaci o odnosu vlasti prema Romima, već i o njihovoj ratnoj svakodnevici. Knjiga je podijeljena na tri veća dijela. U prvome se donosi tekst Danijela Vojaka o stradanju Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, čija je namjera istaknuti neke od aspekata navedenog stradanja na temelju postojećih znanstvenih i drugih istraživanja. Drugi dio knjige čini izbor dokumenata koji se odnose na stradanje Roma u NDH, a koje su autori ovog djela prikupili unutar navedenih arhivskih, muzejskih i knjižničnih ustanova. U trećem dijelu Danijel Vojak iznosi bibliografski izbor radova koji se dotiču stradanja Roma u NDH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Vojak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vojak Danijel; Papo, Bibijana; Tahiri, Alen
Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945., Zagreb: Institut društvenih znanosti, Ivo Pilar ; Romsko nacionalno vijeće, 2015 (ostalo)
Vojak Danijel, Papo, B. & Tahiri, A. (2015) Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945.. Zagreb, Institut društvenih znanosti, Ivo Pilar ; Romsko nacionalno vijeće.
@book{book, year = {2015}, pages = {416}, keywords = {Roma, World War II, Independent State of Croatia, the suffering, documents, bibliography}, isbn = {978-953-7964-32-0}, title = {The Suffering of Roma in the Independent State of Croatia 1941 – 1945}, keyword = {Roma, World War II, Independent State of Croatia, the suffering, documents, bibliography}, publisher = {Institut dru\v{s}tvenih znanosti, Ivo Pilar ; Romsko nacionalno vije\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }