Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Borba sa zmajem općeg mnijenja (CROSBI ID 777601)

Druge vrste radova | ostalo

Stanić, Ana Borba sa zmajem općeg mnijenja // Vijenac, novine Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost. 2010.

Podaci o odgovornosti

Stanić, Ana

hrvatski

Borba sa zmajem općeg mnijenja

O Lorkinom kratkom životu zna se mnogo (ili se ne zna pouzdano, ali mnogo je ispričano), no prozno je stvaralaštvo jednog od najvećih španjolskih pjesnika dvadesetog stoljeća gotovo nepoznato. Pojedina su djela objavljena u španjolskim književnim časopisima dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, neka nisu niti objavljena za autorova života, a neka su pak svjetlo dana ugledala tek nedavno. Lorkina je kratka pripovjedna proza u Španjolskoj zasebno objavljena 2007. kao zbirka devetnaest kratkih tekstova koje sâm autor u svojim pismima naziva pjesmama u prozi. Danas ih možemo promatrati i u svjetlu suvremenih teorija o mikropričama, književnoj vrsti koja je nakon Bioya Casaresa, Borgesa i Cortázara zaslužila vlastitu autonomiju unutar pripovjedne proze te stala uz bok vrstama s dužom književnom tradicijom, poput romana i pripovijetki. U svakom se slučaju kritičari slažu da je ovu Lorkinu zbirku teško precizno žanrovski odrediti i da je njezino bogatstvo upravo u stapanju poetske proze, poezije u prozi i kratkih priča. U radu se analizira Lorkina kratka pripovjedna proza objedinjena pod indikativnim nadrealističnim naslovom: "Riba, zvijezda i naočale".

Federico García Lorca; nadrealizam; pjesme u prozi

nije evidentirano

engleski

Fight with the Dragon of the Common Sense

nije evidentirano

Federico García Lorca; surrealism; prose poems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vijenac, novine Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija