Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793394

Uloga participacije u planiranju prostora naslijeđa - pogled iz dubrovačke perspektive


Mišetić, Anka; Miletić, Geran-Marko; Ursić, Sara
Uloga participacije u planiranju prostora naslijeđa - pogled iz dubrovačke perspektive // Prostorne i razvojne mogućnosti kulturnog naslijeđa / Mladen Obad Šćitaroci (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, 2015. str. 628-633


Naslov
Uloga participacije u planiranju prostora naslijeđa - pogled iz dubrovačke perspektive
(The role of participation in spatial planning of heritage sites - a view from Dubrovnik’s perspective)

Autori
Mišetić, Anka ; Miletić, Geran-Marko ; Ursić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Prostorne i razvojne mogućnosti kulturnog naslijeđa

Urednik/ci
Mladen Obad Šćitaroci

Izdavač
Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2015

Raspon stranica
628-633

ISBN
978-953-8042-10-2

Ključne riječi
participacija, baština, kolaborativno planiranje, grad
(participation, heritage, collaborative planning, city)

Sažetak
U priopćenju se interpretiraju rezultati istraživanja obavljenog 2013. godine u Dubrovniku kao dio IPA projekta „Baština - pokretač razvoja“. Ideja participacije se intenzivno razvija 1980.-ih i 1990.-ih godina kada se zajedno s promjenama u polju društvenih teorija mijenja i paradigma teorije planiranja. Kao teorijsko polazište naglašena je Habermasova teorija društva kao komunikacijske zajednice, a na podru- čju planerskih praksa, participativni proces povezan je s konceptom kolaborativnog planiranja (Healey). Istraživanje je provedeno na 263 ispitanika u Dubrovniku koji su definirani kao akteri javnog djelovanja, referirajući se na Bassandovu tipologiju aktera u urbanom prostoru prilagođenu za svrhu ovog istra- živanja: - ekonomski stručnjaci (akteri zainteresirani za poslovanje), - stručnjaci različitih profila (akteri zainteresirani za profesionalnu/ strukovnu afirmaciju), - akteri civilnog društva (akteri zainteresirani za promicanje specifičnih vrijednosti i načina života), - kulturni akteri koji u svakodnevnom radu stvaralački ili na drugi način doprinose razvoju i/ili održavanju kulturnog sektora. Općenito se može reći da je kroz upitnik kod svih skupina naglašeno nezadovoljstvo dosadašnjom razinom informiranja u procesima upravljanja baštinom, u čemu prednjači skupina kulturnih aktera. Kao što je naglašena uloga lokalnih medija, tako je naglašena i odgovornost grada za obvezu informiranja pa je i unaprjeđivanje participacijskog procesa adresirano na lokalnu razinu i odgovornost lokalnih sudionika. Povjerenje u stručnjake i građane značajno je veće nego povjerenje u institucije vlasti. Stoga se ova dva razvojna aktera nameću kao stabilni partneri čije bi mišljenje moglo biti presudno za upravljenje naslijeđem. Političari, ali i poduzetnici svoju reputaciju mogu “popraviti” ili “steći” kroz otvoreni dijalog za koji su zainteresirani svi ispitanici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb,
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Geran Marko Miletić (autor)

Avatar Url Anka Mišetić (autor)

Avatar Url Sara Ursić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mišetić, Anka; Miletić, Geran-Marko; Ursić, Sara
Uloga participacije u planiranju prostora naslijeđa - pogled iz dubrovačke perspektive // Prostorne i razvojne mogućnosti kulturnog naslijeđa / Mladen Obad Šćitaroci (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, 2015. str. 628-633
Mišetić, A., Miletić, G. & Ursić, S. (2015) Uloga participacije u planiranju prostora naslijeđa - pogled iz dubrovačke perspektive. U: Mladen Obad Šćitaroci (ur.) Prostorne i razvojne mogućnosti kulturnog naslijeđa. Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, str. 628-633.
@inbook{inbook, year = {2015}, pages = {628-633}, keywords = {participation, heritage, collaborative planning, city}, isbn = {978-953-8042-10-2}, title = {The role of participation in spatial planning of heritage sites - a view from Dubrovnik’s perspective}, keyword = {participation, heritage, collaborative planning, city}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Arhitektonski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }