Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793380

Uloga energije s aspekta ekonomske teorije


Jakovac, Pavle; Vlahinić Lenz, Nela
Uloga energije s aspekta ekonomske teorije // Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb, 66 (2015), 6; 527-557 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Uloga energije s aspekta ekonomske teorije
(The role of energy from the aspect of economic theory)

Autori
Jakovac, Pavle ; Vlahinić Lenz, Nela

Izvornik
Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb (0424-7558) 66 (2015), 6; 527-557

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Ekonomska teorija ; uloga energije ; kritika neoklasične teorije rasta
(Economic theory ; role of energy ; criticism of the neoclassical growth theory)

Sažetak
Tijekom povijesti razvoja ekonomske misli uglavnom nije data izravna i izričita važnost ulozi energije kao jednome od ključnog činitelja ekonomskog rasta. Energija ostaje prisutna i priznata u ekonomskoj teoriji i praksi isključivo kao intermedijarno dobro. Iako je energija u klasičnoj ekonomskoj misli ipak implicitno uključena u ekonomsku aktivnost preko zemlje kao ključnog faktora proizvodnje, neoklasična ekonomija izdvaja prirodu (zemlju) i njezine izvore energije. Odnosno, klasificira zemlju kao dio kapitala obzirom da postaje produktivna tek djelovanjem rada i kapitala. Istraživački su interesi stoga (bili) usmjereni prema primarnim inputima kao što su kapital i rad dok je intermedijarnim inputima (energiji) data indirektna važnost. Energija omogućava kontinuiranost i dugoročnost cjelokupne ekonomske aktivnosti ne samo kao nadopuna standardnih (neoklasičnih) proizvodnih inputa već bez nje proizvodnja uopće ne bi bila moguća. Prema tzv. ekološkoj ekonomiji upravo je energija najvažniji primarni proizvodni faktor. Iz navedenih ekonomskih stavova o energiji proizlazi i cilj ovog rada, a to je determiniranje uloge energije s aspekta ekonomske teorije. Pri tome je poseban naglasak stavljen na kritiku neoklasične teorije rasta sa stajališta različitih ekonomskih pravaca. Rezultati provedene teorijske analize pokazuju da standardni (neoklasični) faktori proizvodnje i rasta nisu ništa drugo doli transformatori energije te da neoklasična ekonomija nije mogla izbjeći kritike i suprotstavljena mišljenja raznih ekonomskih škola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom IP-2013-11-2203 te Sveučilište u Rijeci potporom istraživanjima br. 13.02.1.3.05.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
13.02.1.3.05
HRZZ-IP-2013-11-2203 - Ekonomski i socijalni učinci reformi energetskog sektora na održivi ekonomski rast (Nela Vlahinić-Dizdarević, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus
  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EconLit
  • Journal of Economic Literature
  • International Bibliography of the Social Sciences: Economics
  • Scopus
  • Directory of Open Access Journals (DOAJ)