Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postoji li povezanost između benzoata iz osvježavajućih bezalkoholnih pića te pojave simptoma hiperaktivnosti kod djece predškolske dobi s područja grada Osijeka? (CROSBI ID 631156)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Miškulin, Maja ; Pavlović, Nika ; Mujkić, Aida ; Vlahović, Jelena Postoji li povezanost između benzoata iz osvježavajućih bezalkoholnih pića te pojave simptoma hiperaktivnosti kod djece predškolske dobi s područja grada Osijeka? // Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij. Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 45-46

Podaci o odgovornosti

Miškulin, Maja ; Pavlović, Nika ; Mujkić, Aida ; Vlahović, Jelena

hrvatski

Postoji li povezanost između benzoata iz osvježavajućih bezalkoholnih pića te pojave simptoma hiperaktivnosti kod djece predškolske dobi s područja grada Osijeka?

Uvod: Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD poremećaj) je jedan od najčešćih psihijatrijskih poremećaja koji se javlja u djetinjstvu. Utjecaj pojedinih namirnica, konzervansa i umjetnih bojila na pojavnost ovog poremećaja još je uvijek kontroverzan te nije u cijelosti istražen. Cilj rada: Istražiti moguću povezanost između benzoata iz osvježavajućih bezalkoholnih pića, te pojave simptoma hiperaktivnosti kod djece predškolske dobi s područja grada Osijeka. Materijal i metode: Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom travnja i svibnja 2007. godine u Osijeku, istočna Hrvatska. Posebno dizajnirani upitnik ispunilo je 810 roditelja djece predškolske dobi (stare 5, 9±0, 7godina ; 401/810, 49, 5% dječaka i 409/810, 50, 5% djevojčica) koja pohađaju vrtić u Osijeku. Upitnik je sadržavao pitanja o dobi, spolu i tjelesnoj masi djeteta, o prosječnom dnevnom unosu osvježavajućih bezalkoholnih pića, vrsti najčešće konzumiranog osvježavajućeg bezalkoholnog pića, postojanju alergije na hranu i standardizirani Connerov upitnik namijenjen roditeljima za brzu dijagnostiku postojanja ADHD poremećaja. U 50 komercijalno dostupnih osvježavajućih bezalkoholnih pića određena je koncentracija benzoata metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV detekcijom. Rezultati: U istraživanoj populaciji predškolske djece bilo je samo 4, 9% (40/810) onih koji ne piju osvježavajuća bezalkoholna pića. Prosječna koncentracija benzoata u svim uzorcima bila je 97, 7±26, 7 mg/L. Upitnik je otkrio kako 95, 1% (770/810) ispitanika konzumira osvježavajuća bezalkoholna pića, prosječno 0, 6 L dnevno, što podrazumijeva dnevni unos od 58, 6 mg benzoata. U skupini djece koja pije osvježavajuća bezalkoholna pića bilo je 8, 6% (66/770) onih sa simptomima ADHD poremećaja dok u skupini djece koja ne piju ova pića nije bilo niti jedno dijete sa simptomima ADHD poremećaja. Zaključak: Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću se češće javlja u skupini djece koja konzumiraju osvježavajuća bezalkoholna pića, te na taj način unose veće količine benzoata u organizam. Nije jasno uzrokuju li tako uneseni benzoati ADHD poremećaj ili samo pospješuju simptome već postojećeg poremećaja. Potrebna su daljnja istraživanja ove problematike.

benzoati ; osvježavajuća bezalkoholna pića ; hiperaktivnost ; djeca predškolske dobi ; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Is there connection between benzoates from soft drinks and hyperactivity among Osijek preschool children?

nije evidentirano

benzoates ; soft drinks ; hyperactivity ; preschool children ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

45-46.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij

Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9544

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij

predavanje

16.10.2014-16.10.2014

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija