Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka (CROSBI ID 631154)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavlović, Nika ; Vlahović, Jelena ; Miškulin Maja Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka // Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij. Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 7-7

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Nika ; Vlahović, Jelena ; Miškulin Maja

hrvatski

Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka

Uvod: Alergija na hranu je imunološki posredovana preosjetljivost na alergene iz hrane. Spomenuta alergija pogađa oko 6-8% djece mlađe od tri godine, oko 4% djece školske dobi, te oko 2% odrasle populacije u svijetu. Cilj rada: Istražiti učestalost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka te utvrditi najčešće uzroke ovih alergija u promatranoj populaciji. Materijal i metode: Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom travnja i svibnja 2007. godine među djecom predškolske dobi (prosječne starosti 5, 9±0, 7 godina ; 401/810, 49, 5% dječaka i 409/810, 50, 5% djevojčica) koja pohađaju vrtić u Osijeku. Posebno dizajnirani upitnik ispunilo je 810 roditelja spomenute djece. Upitnik je sadržavao pitanja o dobi, spolu i tjelesnoj masi djeteta, postojanju dijagnoze alergije na hranu te vrsti alergije na hranu. Rezultati: U istraživanoj populaciji predškolske djece bilo je 5, 4% (44/810) djece s dijagnozom alergije na hranu. Najčešći uzroci alergija na hranu u promatranoj populaciji bili su različiti prehrambeni aditivi (40, 9%), jaja (18, 2%), kikiriki (13, 7%), mlijeko (9, 2%) te med, pesticidi, riba i gluten s jednakom učestalosti od 4, 5% svaki. Zaključak: Alergije na hranu učestalo se javljaju među djecom predškolske dobi s područja grada Osijeka pri čemu je posebno značajna pojavnost alergijskih reakcija na različite prehrambene aditive. Kod djece s potvrđenom alergijom na sastojke hrane, nužno je dotičnu namirnicu isključiti iz prehrane. U tom je smislu nadasve bitno da proizvođači detaljno označe sadržaj svake namirnice kako bi potrošači mogli izbjeći konzumiranje onih namirnica na koje su alergični.

alergija na hranu ; prehrambeni aditivi ; djeca predškolske dobi ; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Prevalence of food allergies in the population of preschool children from the city of Osijek

nije evidentirano

food allergy ; food additives ; preschool children ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

7-7.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij

Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9544

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij

poster

16.10.2014-16.10.2014

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija