Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Roger Bacon i počeci eksperimentalne znanosti (CROSBI ID 55152)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Kutleša, Stipe Roger Bacon i počeci eksperimentalne znanosti // Fra Roger Bacon / Karlić, Ivan i Bašić, Mate (ur.). Zagreb: Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, 2015. str. 87-103

Podaci o odgovornosti

Kutleša, Stipe

hrvatski

Roger Bacon i počeci eksperimentalne znanosti

U radu se ističe suvremeno shvaćanje znanosti kao eksperimentalne djelatnosti. S tim u vezi se ukazuje na uobičajeno mišljenje da je znanost kakvu danas poznajemo nastala početkom novoga vijeka na osnovi eksperimentalnog i racionalnog pristupa. Ali takvo utemeljenje znanosti nije svojstveno samo počecima novovjekovne znanosti nego se naznake takvoga pristupa nalaze već u srednjem vijeku. Jedan od glavnih predstavnika tog pristupa, ali ne jedini, bio je franjevac Roger Bacon. Ističe se što je za njega bila "scientia experimentalis". Navode se tri obilježja eksperimentalne znanosti i Baconovo isticanje da je ona pored moralne filozofije najvrhunskija i najkorisnija znanost. U toj znanosti važno mjesto zauzima matematika bez koje je zapravo eksperimentalna znanist nezamisliva. Koristi eksperimentalne znanosti nisu samo u istraživanju prirode nego je ona korisna i za vjeru i teologiju.

Roger Bacon, iskustvo, znanje, eksperimentalna znanost, tri obilježja eksperimentalne znanosti, matematika,

nije evidentirano

engleski

Roger Bacon and the beginnings of experimental sciences

nije evidentirano

Roger Bacon, experience, knowledge, experimental science, three prerogatives of the experimental science, mathematics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

87-103.

objavljeno

Podaci o knjizi

Karlić, Ivan i Bašić, Mate

Zagreb: Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda

2015.

978-953-6428-56-4

Povezanost rada

Filozofija