Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 791343

Pokazatelji antioksidacijskoga sustava u sjemenoj plazmi i spermijima rasplodnih nerasta različitih pasmina


Žura Žaja, Ivona
Pokazatelji antioksidacijskoga sustava u sjemenoj plazmi i spermijima rasplodnih nerasta različitih pasmina 2015., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Pokazatelji antioksidacijskoga sustava u sjemenoj plazmi i spermijima rasplodnih nerasta različitih pasmina
(Antioxidant system parameters in sperm and seminal plasma of different breed boars)

Autori
Žura Žaja, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
3.06

Godina
2015

Stranica
206

Mentor
Milinković Tur, Suzana ; Samardžija, Marko

Ključne riječi
Spermiji; sjemena plazma; biokemijski i antioksidativni pokazatelji; nerasti
(Boars; seminal plasma; sperm; antioxidative and biochemical parameters)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine i hibrida nerasta na pokazatelje antioksidacijske zaštite spermija i sjemene plazme te biokemijske pokazatelje u sjemenoj plazmi. Također, cilj je bio istražiti antioksidacijske pokazatelje u različitim frakcijama spermija, razdvojenim u otopini jodiksanola. Uzorci sjemena 27 rasplodnih nerasta različitih pasmina (švedski landras, njemački landras, veliki jorkšir, pietren) i PIC-hibrid, starosti od 1, 5 do 3 godine dobiveni su ručnom fiksacijom penisa, jednokratno u jesenskom razdoblju. U sjemenoj plazmi određena je koncentracija ukupnog antioksidativnog statusa (TAS), aktivnost superoksid dismutaze (SOD) i glutation peroksidaze (GSH-Px), a u ispranim spermijima te u spermijima triju frakcija određena je i koncentracija bakar-cink superoksid dismutaze te manganska superoksid dismutaza. Najbolja sveukupna antioksidativna zaštita u sjemenoj plazmi utvrđena je u PIC-hibrida, a najmanja u pietrena, dok je sveukupna antioksidativna zaštita u ispranim spermijima bila najmanja u PIC-hibrida a najveća u švedskog landrasa. Iz dobivenih rezultata moglo bi se zaključiti da postoje razlike u antioksidativnoj zaštiti sjemene plazme i spermija u istraženim pasminama nerasta i PIC-hibrida. U PIC-hibrida smanjena antioksidativna zaštita spermija kompenzirana je većom antioksidativnom zaštitom sjemene plazme. Koncentracija TAS-a te aktivnost SOD-a i GSH-Px-a bila je značajno veća u patoloških oblika spermija u odnosu na spermije velike i vrlo male gibljivosti. Najmanje vrijednosti TAS-a te SOD-a i GSH-PX-a utvrđene su u spermijima vrlo male gibljivosti u usporedbi s preostalim frakcijama spermija. U spermijima velike gibljivosti dobivene vrijednosti istraživanih pokazatelja bile su značajno veće od onih u spermijima vrlo male gibljivosti, ali značajno manje od onih u patološkim oblicima spermija. Dobiveni rezultati ukazuju na smanjenu antioksidacijsku zaštitu spermija vrlo male gibljivosti u odnosu na spermije velike gibljivosti. Značajno veće vrijednosti TAS-a te SOD-a i GSH-Px-a u patoloških oblika spermija mogu ukazivati na pojačan antioksidativni obrambeni odgovor zbog pojačanog stvaranja ROS-a u toj frakciji spermija. Nerasti iz skupine PIC-hibrida imali su značajno veću koncentraciju ukupnog kolesterola, LDL-kolesterola i triacilglicerola u sjemenoj plazmi. U odnosu na PIC-hibride nerasti pasmine njemački landras imali su značajno manju koncentraciju navedenih lipida, dok su nerasti pasmine pietren imali značajno manju koncentraciju triacilglicerola i ukupnog kolesterola. Određivanje biokemijskih pokazatelja u sjemenoj plazmi, napose masnih tvari i antioksidativnih pokazatelja, omogućuje bolju procjenu kakvoće sjemena u svrhu uspješnije pohrane i čuvanja sjemena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivona Žura Žaja, (310603)