Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 791127

Plivači i neplivači u prvim razredima osnovne škole u Dubrovniku i Varaždinu


Šiljeg, Klara; Sindik, Joško
Plivači i neplivači u prvim razredima osnovne škole u Dubrovniku i Varaždinu // Zbornik Sveučilišta u Dubrovniku, 2 (2015), 2; 55-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 791127 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Plivači i neplivači u prvim razredima osnovne škole u Dubrovniku i Varaždinu
(Swimmers and non-swimmers in the early grades of elementary school in Dubrovnik and Varazdin)

Autori
Šiljeg, Klara ; Sindik, Joško

Izvornik
Zbornik Sveučilišta u Dubrovniku (1849-630X) 2 (2015), 2; 55-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kulturni turizam ; obuka neplivača ; plivačka tradicija ; razlike
(cultural tourism ; training of non-swimmers ; swimming tradition ; differences)

Sažetak
Članak se bavi konkretnom usporedbom plivačkih tradicija koje se pojavljuju u najmlađoj dobi u dvije hrvatske zemljopisne cjeline, u Dubrovniku i Varaždinu. Temeljni ciljevi istraživanja bili su utvrditi: razlikuju li se prvi razredi osnovnih škola u dva različita grada (Dubrovnik, Varaždin) po broju neplivača i plivača (1) ; razlikuju li se prvi razredi osnovnih škola unutar samih gradova (Dubrovnik, Varaždin) po broju neplivača i plivača (2) ; razlikuje li se ukupni broj učenika prvih razreda osnovnih škola (te posebno ukupn i broj učenika koji su plivači) u Varaždinu i Dubrovniku po učlanjenosti i redovitom treningu u dva plivačka kluba, u Varaždinu i Dubrovniku (3). Testiranjem je obuhvaćeno 438 učenika iz Dubrovnika i 402 učenika iz Varaždina, ali u dva različita vremenska razdoblja. Rezultati su pokazali da je statistički značajno veći broj plivača u Dubrovniku u usporedbi s Varaždinom. U Varaždinu nema razlika u broju plivača/neplivača u različitim osnovnim školama, dok je u Dubrovniku razlika među školama statistički značajna, u smjeru najmanjeg broja plivača u OŠ Mokošica. S obzirom na ukupni broj učenika u prvim razredima osnovnih škola, veći je broj učlanjenih u plivački klub u Dubrovniku. Po broju članova plivačkih klubova, samo među djecom koja su plivači nema razlika između Varaždina i Dubrovnika. Rezultati pokazuju važnost praćenja plivačkih vještina, i radi zdravlja, i u edukacijske svrhe, i poradi proučavanja kulturalnih osobitosti u pojedinim hrvatskim regijama (plivačka tradicija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, Kineziologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju

Profili:

Avatar Url Klara Šiljeg (autor)

Avatar Url Joško Sindik (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak www.unidu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šiljeg, Klara; Sindik, Joško
Plivači i neplivači u prvim razredima osnovne škole u Dubrovniku i Varaždinu // Zbornik Sveučilišta u Dubrovniku, 2 (2015), 2; 55-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šiljeg, K. & Sindik, J. (2015) Plivači i neplivači u prvim razredima osnovne škole u Dubrovniku i Varaždinu. Zbornik Sveučilišta u Dubrovniku, 2 (2), 55-68.
@article{article, author = {\v{S}iljeg, Klara and Sindik, Jo\v{s}ko}, year = {2015}, pages = {55-68}, keywords = {kulturni turizam, obuka nepliva\v{c}a, pliva\v{c}ka tradicija, razlike}, journal = {Zbornik Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Dubrovniku}, volume = {2}, number = {2}, issn = {1849-630X}, title = {Pliva\v{c}i i nepliva\v{c}i u prvim razredima osnovne \v{s}kole u Dubrovniku i Vara\v{z}dinu}, keyword = {kulturni turizam, obuka nepliva\v{c}a, pliva\v{c}ka tradicija, razlike} }
@article{article, author = {\v{S}iljeg, Klara and Sindik, Jo\v{s}ko}, year = {2015}, pages = {55-68}, keywords = {cultural tourism, training of non-swimmers, swimming tradition, differences}, journal = {Zbornik Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Dubrovniku}, volume = {2}, number = {2}, issn = {1849-630X}, title = {Swimmers and non-swimmers in the early grades of elementary school in Dubrovnik and Varazdin}, keyword = {cultural tourism, training of non-swimmers, swimming tradition, differences} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font