BAKTERIJE RODA SALMONELLA U KOKOŠJIM KONZUMNIM JAJIMA (CROSBI ID 223299)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Krstulović, Fani ; Šimpraga, Borka ; Sokolović, Marijana ; Zglavnik, Tihomir
hrvatski
BAKTERIJE RODA SALMONELLA U KOKOŠJIM KONZUMNIM JAJIMA
U razdoblju od 2002. do 2006. godine u Laboratoriju za bakteriologiju Centra za peradarstvo, Zagreb, pretraženo je 18.747 uzoraka konzumnih jaja na prisutnost bakterija iz roda Salmonella. Izdvajanje i identifikacija salmonela obavljeno je prema uputama standardnih metoda i ISO metode (Andrews, 1992. ; HRN EN ISO 6579, 2003.). Iz 206 (1, 1%) uzoraka jaja izdvojene su salmonele. Najviše izolata izdvojeno je 2004. godine i to 89 ili 22, 2%, zatim 2003. - 65 ili 1, 50%, 2005. - 20 ili 0, 52%, 2002. - 16 ili 0, 66% te 2006. - 16 ili 0, 37 % ukupnog broja pretraženih uzoraka u toj godini. Najčešće izdvajani serotip salmonela bio je Salmonella Enteritidis, dok su Salmonella Typhimurium i ostale salmonele pronađene u manjem broju. Biokemijska karakterizacija izdvojenih salmonela napravljena je korištenjem API stripova ID 32E za enterobakterije. Pripadnost serotipu određena je serološkom tipizacijom s polivalentnim i monovalentnim antiserumima.
SALMONELLA; KOKOŠJA KONZUMNA JAJA
nije evidentirano
engleski
OCCURENCE OF SALMONELLA IN TABLE EGGS
nije evidentirano
SALMONELLA; TABLE EGGS
nije evidentirano