Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790870

Integracija beskućnika u društvo kroz pružanje usluga podrške pri zapošljavanju


Družić Ljubotina, Olja; Kletečki Radović, Marijana
Integracija beskućnika u društvo kroz pružanje usluga podrške pri zapošljavanju // Profesionala rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive / Šarić, Edina (ur.).
Tuzla: Centar za edukaciju i profesionalnu rehabiliaciju, 2015. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Integracija beskućnika u društvo kroz pružanje usluga podrške pri zapošljavanju
(Integration of homeless people within society providing employment support services)

Autori
Družić Ljubotina, Olja ; Kletečki Radović, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Profesionala rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive / Šarić, Edina - Tuzla : Centar za edukaciju i profesionalnu rehabiliaciju, 2015, 18-19

Skup
Profesionala rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 10-13.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Beskućnici; zapošljavanje; integracija
(Homeless; employment; integration)

Sažetak
Beskućništvo postaje sve veći problem u Republici Hrvatskoj, osobito pod utjecajem ekonomske krize koja je utjecala na povećanje broja beskućnika. Beskućnici su kao kategorija korisnika unutar sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj prepoznati tek krajem 2011. godine, donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi. Unatoč tome, oni su i dalje na margini interesa sustava socijalne skrbi te se problemom beskućništva u najvećoj mjeri bave lokalne zajednice, vjerske zajednice i nevladine udruge. Sustav ciljanih mjera i usluga za beskućnike još uvijek ne odgovara potrebama ove ranjive skupine ljudi, a uz brojne kompleksne probleme s kojima se beskućnici suočavanju, ističe se problem zapošljavanja. Stoga je Grad Zagreb u suradnji sa Socijalno-uslužnom zadrugom Martinov plašt, udrugom RCCG-Dom nade te Studijem socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, pokrenuo projekt „ReStart-podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“. Ključni problem kojim se projekt bavi jesu otežane mogućnosti razvoja socijalnih usluga podrške za zapošljavanje beskućnika. Provedbom projekta bi se osigurao razvoj prilagođenih socijalnih usluga za podršku beskućnicima u svrhu podizanja zapošljivosti i integracije na tržištu rada Grada Zagreba. Očekivani ishodi ovog projekta su: (1) razvijeni kapaciteti za pružanje usluga podrške zapošljavanju u kući za beskućnike i dnevnom boravku ; (2) uspostavljanje socijalne usluge ReStart - podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada i samozapošljavanje ; (3) umanjene pravno-administrativne barijere za zapošljavanje beskućnika kroz uspostavljenje suradnje s Centrom za socijalnu skrb i drugim dionicima za rješavanja pitanja prijave prebivališta i osobnih dokumenata, isplate plaće i besplatnog javnog prijevoza ; (4) umanjena negativna percepcija u javnosti o beskućnicima. Ciljna skupina se sastoji od ukupno 60 nezaposlenih beskućnika korisnika smještaja u Caritasovoj kući za beskućnike te korisnika dnevnog boravka za beskućnike udruge RCCG – Dom nade u Zagrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb