Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790869

Korisnička perspektiva u planiranju programa socijalnog uključivanja beskućnika


Kletečki Radović, Marijana; Družić Ljubotina, Olja
Korisnička perspektiva u planiranju programa socijalnog uključivanja beskućnika // Profesionalna rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive / Šarić, Edina (ur.).
Tuzla: Centar za edukaciju i profesionalnu rehabilitaciju, Tuzla, 2015. str. 19-21 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Korisnička perspektiva u planiranju programa socijalnog uključivanja beskućnika
(User perspective in planning of program for social involvement of homeless people)

Autori
Kletečki Radović, Marijana ; Družić Ljubotina, Olja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Profesionalna rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive / Šarić, Edina - Tuzla : Centar za edukaciju i profesionalnu rehabilitaciju, Tuzla, 2015, 19-21

Skup
Profesionalna rehabilitacija - stanje, mogućnosti i perspektive

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 10-13.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Korisnička perspektiva; uključivanje; beskućnici
(User perspective; involvement; homeless people)

Sažetak
Uključivanje korisnika u proces donošenja odluka o svom životu nije nova ideja u društvenim znanostima, ali je relativno nova u istočnoeuropskom kontekstu. Pitanje uključivanja korisničke perspektive prisutno je u raspravama istočnoeuropskih znanstvenika i stručnjaka no ono još uvijek često ostaje na razini diskusije o “dobrom konceptu”, a manje je konkretnih primjera prakse utemeljene na sudjelovanju korisnika. Prihvaćanjem promjene paradigme i koncepta uključivanja korisnika otvara se mogućnost kreiranja drugačijih modela prakse koji su utemeljeni na osnaživanju korisnika i zajednice, a doprinose postizanju većeg stupnja socijalne uključenosti i građanskih prava. Uključivanje podrazumijeva stvaranje okruženja u kojem korisnici imaju ravnopravnu poziciju sagledavanja, pregovaranja, dogovaranja i interveniranja. To je važno zbog osnaživanja samopoštovanja i dostojanstva korisnika, zbog unapređenja kvalitete socijalnih usluga i intervencija čiji ciljevi na taj način mogu biti u skladu s potrebama i očekivanjima korisnika te zbog ravnopravnog dostojanstva i međusobnog poštivanja svih građana u nekoj zajednici. Praksa uključivanja korisnika sastoji se od četiri ključna elementa: (1) osnaživanja - podrazumijeva omogućavanje korisnicima da donose odluke o stvarima koje se odnose na njihov život ; (2) kontrole - uključuje definiranje osobnih potreba i ciljeva te donošenje odluka i planiranja akcija ; (3) moći - “opremanje” korisnika individualnim resursima za preuzimanje moći, primjerice kroz razvijanje znanja i vještina, osposobljavanja za rad, informiranja, podizanja razine samopouzdanja, očekivanja i dr., te (4) resursa - znači osiguravanje uvjeta i organiziranje socijalnih i drugih organizacija na način da su otvorene za uključivanje korisnika i uvažavanje korisničke perspektive. Tema uključivanja korisnika potkrijepit će se primjerom uključivanja beskućnika u planiranje programa socijalnog uključivanja kroz sudjelovanje u projektu “ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada”.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb